Thaimaan ampumaverilöylyssä yhteensä 27 kuolonuhria – ”Tunnelma ostoskeskuksessa muistutti zombie-elokuvaa”

Thaimaa

Yhteensä 27 ihmistä, ampuja mukaan luettuna, sai surmansa joukkoampumisessa ja sitä seuranneessa piirityksessä Thaimaassa, kertoivat viranomaiset sunnuntaina.

Poliisin erikoisjoukko surmasi varhain sunnuntaina Suomen aikaa ampujan, joka oli armeijan aliupseeri, sen jälkeen kun tämä oli linnoittautunut koko yöksi ostoskeskukseen.

Kuolonuhrien joukossa oli myös 13-vuotias poika.

Verilöylyssä haavoittui kymmenittäin ihmisiä. Kahden haavoittuneista kerrottiin saaneen vakavan päävamman, ja he joutuivat leikkaukseen.

– Tämä on ennenkuulumatonta Thaimaassa, ja haluan, että tämä on samalla viimeinen kerta, kun koemme tällaisen kriisin, sanoi Thaimaan pääministeri Prayut Chan-O-Cha vierailleessaan uhrien luona sairaalassa.

Ampujan tarkat motiivit olivat sunnuntaina vielä hämärän peitossa, mutta pääministerin mukaan hän koki tulleensa petetyksi asuntokaupassa.

Paikallisten tiedotusvälineiden mukaan kyse saattoi olla myös maakaupoista.

Verilöyly sai alkunsa lauantaina noin puoli neljän aikaan iltapäivällä paikallista aikaa Nakhon Ratchasiman kaupungissa Bangkokin koillispuolella. Kaupunki tunnetaan myös nimellä Korat.

32-vuotias mies hyökkäsi Suatham Phithakin sotilastukikohdassa esimiehensä kimppuun, tappoi hänet ja kaksi muuta ihmistä, minkä jälkeen hän varasti muun muassa konekiväärin, kivääreitä, runsaasti patruunoita ja Humvee-maastoauton.

Mies avasi tulen useita kertoja ennen saapumistaan Terminal 21 -nimisen ostoskeskuksen edustalle kaupungin keskustassa.

Siellä hän lähti autostaan, ampui ympäriinsä ja tunkeutui ostoskeskukseen.

– Siellä vallitsi totaalipaniikki: se oli kuin zombie-elokuvasta. Ihmiset kaahasivat pois moottoripyörillä ja säntäilivät joka suuntaan, kertasi vaimonsa ja kolmivuotiaan tyttärensä kanssa ostoskeskuksesta paennut Chanatip Somsakul, 33.

Ostoskeskuksesta saatiin ulos satoja ihmisiä, mutta ampuja pysyi sisällä.

Neuvottelut eivät tuottaneet tulosta, ja poliisin aamuöinen hyökkäys johti kiivaaseen tulitaisteluun, jossa sai surmansa yksi poliisi.

Edes paikalle tuotu ampujan äiti ei saanut poikaansa antautumaan.

Ampuja pani useita kertoja linnoittautumisensa aikana materiaalia sosiaaliseen mediaan.

Hän muun muassa lähetti Facebookiin kuvan pistoolista ja kolmesta täydestä lippaasta uhoten viestissään, ettei kukaan voi välttää kuolemaa.

Facebook poisti kaikki viestit myöhemmin.

Vahvistamattomien tietojen mukaan mies yritti paeta ostoskeskuksesta takakautta, kun erikoisjoukkojen tarkka-ampujat saivat hänet ammuttua.

Poliisi vahvisti sunnuntaina puoli kymmenen tietämissä paikallista aikaa, että ampuja oli surmattu.