Saudi-Arabia ottaa öljyvarantonsa käyttöön droneiskun tuhojen paikkaamiseksi – Iran torjui Yhdysvaltojen syytökset "tyhjänpäiväisinä"

Saudi-Arabia

Saudi-Arabia ottaa käyttöön mittavan öljyvarantonsa vähentääkseen droneiskusta aiheutuneita öljytuotannon häiriöitä.

Maan energiaministeri Abdulaziz bin Salman ilmoitti, että osa poistuneesta tuotannosta saadaan näin korvattua asiakkaille. Maan öljyntuotanto on iskujen jälkeen supistunut alle puoleen normaalista.

Öljy-yhtiö Aramcon toimitusjohtaja Amin Nasserin mukaan työ tuotannon palauttamiseksi ennalleen etenee.

Isku Abqaiqin ja Khuraisin tuotantolaitoksiin seisautti Saudi-Arabian tuotannosta noin 5,7 miljoonaa tynnyriä päivässä, mikä vastaa noin kuutta prosenttia maailman tuotannosta.

Abqaiqin jalostamo on maailman suurin, ja sen koko kapasiteetti on noin seitsemän miljoonaa tynnyriä eli 70 prosenttia Saudi-Arabian tuotannosta.

Saudi-Arabia on rakentanut viisi suurta maanalaista öljyvarastoa eri puolille maata. Niihin mahtuu kymmeniä miljoonia tynnyreitä jalostettuja öljytuotteita.

Droneiskut panevat kapuloita rattaisiin paitsi öljyntuotannolle myös Saudi-Arabian talousuudistuksille.

Maa valmistelee parhaillaan Aramcon osittaista listausta talousuudistusten rahoittamiseksi. Listauksen yksityiskohdista on ollut tarkoitus kertoa lisää lähiaikoina.

Saudi-Arabian pörssi oli aamulla avauduttuaan kolmen prosentin laskussa. Energiayhtiöiden kurssit laskivat lähes viisi prosenttia.

Iran torjui aiemmin Yhdysvaltojen syytökset, joiden mukaan se olisi syypää Saudi-Arabian öljylaitoksiin kohdistuneisiin dronehyökkäyksiin.

Iranin ulkoministeriön tiedottaja Abbas Musavi luonnehti Yhdysvaltojen väitteitä ”käsittämättömiksi ja tyhjänpäiväisiksi”.

Musavin mukaan Yhdysvallat yrittää syytöksillään saada syyn iskeä Irania vastaan.

– Amerikkalaiset soveltavat ”maksimaalisen paineen” politiikkaa, joka näyttää muuttuneen ”maksimaalisen valehtelun” politiikaksi heidän epäonnistumistensa seurauksina, Musavi tylytti.

Yhdysvaltojen ulkoministeri Mike Pompeo pani dronehyökkäykset Iranin tilille ja kutsui niitä ennenkuulumattomaksi iskuksi maailman energiatoimituksia vastaan.

Jemenin huthikapinalliset ilmoittautuivat iskujen tekijäksi, mutta Pompeon mukaan ei ole mitään todisteita, että iskut olisivat peräisin Jemenistä.

Suhteet Iranin ja Yhdysvaltojen välillä ovat olleet syvästi jäissä viime vuoden toukokuusta lähtien.

Tuolloin presidentti Donald Trump veti Yhdysvallat pois Iranin ydinsopimuksesta, jonka turvin Iraniin kohdistuvia talouspakotteita höllennettiin.

Juttua päivitetty kauttaaltaan ja otsikkoa muutettu klo 15.40.