Politiikka on livahtanut Oscarien valokiilaan
Ennen Oscar-gaalaa on arvuuteltu, ottavatko elokuva-alan suurnimet juhlassa kantaa Yhdysvaltain uuden presidentin Donald Trumpin politiikkaan.
Suurta mediahuomiota keräävää gaalaa on aiemminkin käytetty kannanottojen näyttämönä. Politiikan ja yhteiskunnallisten ongelmien lisäksi ruodittu on myös Oscar-pystit jakavan Yhdysvaltain elokuva-akatemian omia käytäntöjä.
Viimeksi kohu nousi viime vuonna, kun näyttelijäntyöstä jaettavien pääpalkintojen ehdokkuudet menivät toista vuotta perättäin valkoisille näyttelijöille.
Osa kutsuvieraista ilmoitti jättävänsä ”vitivalkoisen” gaalan väliin mielenilmauksena. Boikottiin osallistuivat muun muassa näyttelijä Will Smith, näyttelijä-laulaja Jada Pinkett Smith ja elokuvaohjaaja Spike Lee.
Lukuisat tähdet ja julkisuuden henkilöt elokuva-alalta ja sen ulkopuolelta kommentoivat boikottia puolesta ja vastaan.
Ehdokaslista herätti kiivaan keskustelun rasismista myös Hollywoodin ulkopuolella, ja asiaa kommentoi tuolloin Yhdysvaltojen presidenttinä toiminut Barack Obama.
Obama sanoi tuolloin elokuvapalkintojen ehdokaslistan heijastelevan laajempaa ongelmaa Yhdysvalloissa ja totesi, että elokuvabisneksen lisäksi kaikkien muidenkin alojen Yhdysvalloissa tulisi kiinnittää enemmän huomiota siihen, että kaikille amerikkalaisille annetaan yhteneväiset mahdollisuudet menestyä.
Viime vuonna gaalasta pois jäi myös brittilaulaja Anohni, joka oli ehdolla parhaan kappaleen Oscarin saajaksi. Hän oli ensimmäinen ehdolle koskaan nimetty muunsukupuolinen artisti. Anohnia ei kuitenkaan pyydetty esiintymään gaalassa toisin kuin muita ehdokkaita.
Boikottikohun seurauksena elokuva-akatemia päätti kaksinkertaistaa naisten ja vähemmistöihin kuuluvien määrän jäsenistössään vuoteen 2020 mennessä.
Yhdysvaltain elokuva-akatemialla on noin 6 000 jäsentä, jotka valitsevat Oscar-ehdokkaat ja voittajat äänestyksellä. Los Angeles Times -lehti selvitti vuonna 2012, että heistä liki 94 prosenttia on valkoisia ja 77 prosenttia miehiä.
Elokuva-alan himoitut Oscar-palkinnot jaetaan Los Angelesissa ensi yönä Suomen aikaa.
Tällä kertaa eniten ehdokkuuksia on kahminut romanttinen musikaali La La Land.
Damien Chazellen ohjaama, Emma Stonen ja Ryan Goslingin tähdittämä elokuva pyydysti ennätykselliset 14 Oscar-ehdokkuutta. Samaan ovat aiemmin yltäneet vain elokuvat Titanic (1997) ja Kaikki Eevasta (1950).
Vuoden ennakkosuosikkeihin lukeutuvat myös scifi-tarina Arrival ja kasvudraama Moonlight. Molemmat ovat ehdolla kahdeksassa kategoriassa.