Lääkärit Ilman Rajoja palaa Välimerelle etsintä- ja pelastustehtäviin

Välimeri

Lääkärit Ilman Rajoja aloittaa uudestaan etsintä- ja pelastustyöt Välimerellä alueella, josta on tullut maailman vaarallisin reitti siirtolaisille. Tänä vuonna ainakin 426 ihmistä on kuollut yrittäessään Välimeren ylitystä.

EU-maat ovat jo kahden vuoden ajan pyrkineet estämään etsintä- ja pelastusoperaatiot Välimerellä. Lääkärit Ilman Rajoja joutui vetäytymään pelastustehtävistä viime joulukuussa Italian hallituksen mustamaalauskampanjan seurauksena.

Siirtolaisten palautukset Libyaan jatkuvat, vaikka maan turvallisuustilanne on heikentynyt merkittävästi ja siirtolaisia on kuollut pidätyskeskuksiin kohdistuneissa iskuissa.

– Päättäjät ovat sulkeneet silmänsä politiikkansa aiheuttamalta humanitaariselta kriisiltä Välimerellä ja Libyassa. Kuolemat ja kärsimys voitaisiin estää, mutta niin kauan kuin EU-maat eivät kanna vastuutaan, meidän on toimittava. Siksi palaamme Välimerelle, toiminnanjohtaja Linda Konate Lääkärit Ilman Rajoja -järjestön Suomen toimistosta sanoo.

Järjestö vaatii EU-päättäjiltä, että etsintä- ja pelastustehtäviä on jatkettava, alukset on päästettävä turvallisiin satamiin ja pidätyskeskukset on suljettava Libyassa.

– Niin kauan kuin EU-maat eivät kanna vastuutaan etsintä- ja pelastusoperaatioista, humanitaarisia pelastusaluksia tarvitaan Välimerellä. Meidän velvollisuutemme on estää ihmisiä hukkumasta ja saattaa heidät turvaan, Konate toteaa.

Ocean Viking -aluksen on suunniteltu lähtevän pelastustehtäviin perjantaina. Matka keskisen Välimeren kansainvälisille vesille kestää Marseillesta kahdesta kolmeen päivää.

Alus on rakennettu pelastustehtäviä varten vuonna 1986. Alukselle mahtuu 200 ihmistä. Se on 69 metriä pitkä ja 15,5 metriä leveä. Ocean Viking on rekisteröity Norjan lipun alle ja se on varustettu sairaanhoidon peruspalveluilla.