Britannian puolueet käyvät vaalitaistoon, välineinä brexit ja luokkajako

Pääministeri Johnson ehti jo verrata oppositiojohtajaa Josif Staliniin
Brexit

Britanniassa puolueet lataavat nyt retorisia aseitaan joulukuun parlamenttivaaleja varten.

Keskiviikkona konservatiivipääministeri Boris Johnson vannoi saavansa maan EU-eron hoidettua määräaikaan eli tammikuun loppuun mennessä.

Vastaavaa puhetta on kuultu ennenkin: Johnson vannoi aikoinaan Britannian lähtevän EU:sta sovitusti lokakuun lopussa.

Eripurainen maa valmistautuu jo kolmansiin parlamenttivaaleihin neljän vuoden sisällä. Suurin poliittinen kiistanaihe on jälleen maan EU-ero.

Johnson toivoo, että joulukuun 12. päivän vaalit auttaisivat hänen vähemmistöhallitustaan saamaan tarvittavan enemmistön, jotta se voisi saada läpi EU:n kanssa neuvotellun erosopimuksen takarajaan mennessä.

Tällä hetkellä konservatiivit ovat kyselyissä ykkösenä, mutta ero kakkosena tulevaan työväenpuolue labouriin on samanlainen kuin edellisissä ennenaikaisissa vaaleissa vuonna 2017.

Tuolloin Theresa Mayn johtaman konservatiivipuolueen johto suli vaaleihin mennessä.

Johnson vieraili keskiviikkoaamuna kuningattaren luona pyytämässä parlamentin hajottamista viisiviikkoisen kampanja-ajan aloittamiseksi.

– Joulukuussa uuden parlamentin ensimmäisenä työpäivänä alamme työstää sopimuksemme läpimenoa, jotta saamme brexitin hoidettua tammikuussa ja tämän maan potentiaalin valloilleen. Tai sitten, ja tämä on ensi vuodelle toinen vaihtoehto, vietämme koko vuoden 2020 taas viivästysten ja epäröinnin kauhushow’ssa, pääministeri latoi virka-asuntonsa edustalla keskiviikkona.

Johnson ei säästellyt sanojaan myöskään Daily Telegraphiin kirjoittamassaan tekstissä, jossa hän vertasi labourin johtajaa Jeremy Corbynia neuvostojohtaja Josif Staliniin. Johnsonin mielestä työväenpuolue tuhoaisi Britannian vaurauden huikentelevaisilla veronkorotuksillaan.

Corbyn kutsui syytöksiä Twitterissä pötypuheeksi.

Corbyn kilvoittelee Johnsonia vastaan mieluummin luokkataistelun kuin Britannian ja EU:n suhteen voimin. Corbynin tiedetään suhtautuvan epäileväisesti unioniin, ja hän on muita puolueensa päähahmoja myönteisempi EU-erolle.