Britannia ajautuu yhä todennäköisemmin kohti sopimuksetonta brexitiä

Työväenpuolueen Corbynin ehdottama pääministeri Johnsonin kaataminen on vaikeaa – ja ehkä jo myöhäistä
Brexit

Britannian parlamentin kesätaukoa on jäljellä vielä reilut kaksi viikkoa, mutta politiikan kulisseissa ei lomailla.

Aikaa maan EU-eron toteutumiseen oli perjantaina jäljellä 76 päivää ja yhä enemmän vaikuttaa siltä, että saarivaltakunta on matkalla kohti sopimuksetonta brexitiä.

PääministeriBoris Johnsonin mukaan maa jättää EU:n 31. lokakuuta, sopimuksella tai ilman. Koska merkkejä yrityksistä neuvotella erosopimus uusiksi EU:n kanssa ei näy, kovan brexitin vastustajat ovat ryhtyneet puuhaamaan Johnsonin kaatamista.

Aloitteen otti tällä viikolla työväenpuolueen Jeremy Corbyn, joka ehdotti tilapäisen ”kansallisen yhtenäisyyden” hallituksen muodostamista torjumaan sopimukseton brexit ja järjestämään uudet parlamenttivaalit.

Tätä ennen Johnsonille pitäisi äänestää epäluottamuslause alahuoneessa.

Brittipolitiikan kaaosta kuvaa se, ettei ehdotukselle tahdo löytyä parlamentista puoluerajat ylittävää enemmistöä.

Näin siitä huolimatta, että enemmistö kansanedustajista vastustaa sopimuksetonta EU-eroa ja Johnsonin hallituksen enemmistö on pienin mahdollinen: yksi kansanedustaja.

Johnsonin epäluottamuksesta voitaisiin äänestää aikaisintaan 4. syyskuuta. Senkin jälkeen hän voi sinnitellä laillisesti pääministerinä vielä kaksi viikkoa, jos kenelläkään muulla ei olisi enemmistön tukea pääministeriksi.

Edessä olisivat seuraavaksi uudet parlamenttivaalit, mutta ne Johnson voisi määrätä pidettäväksi vasta EU-eron toteutumisen jälkeen.

Alahuoneen mahdollisuudet säätää erityinen laki kovan brexitin estämiseksi ovat heikot, koska parlamentin työjärjestys on hallituksen käsissä. 

Tilanne on niin sekava, että jopa kuningatar Elisabetin mahdollisuutta ja oikeutta puuttua peliin on pohdittu.

Joidenkin asiantuntijoiden mukaan kuningatar voisi teoriassa erottaa Johnsonin, jos tämä ei epäluottamuksen saatuaan eroa ja tarjolla olisi enemmistön tukema poliitikko uudeksi pääministeriksi.

Monarkin sekaantuminen politiikkaan olisi ennen kuulumatonta, ja sitä pidetään hyvin epätodennäköisenä.

Corbynin ehdotus tilapäisen hallituksen muodostamisesta ei saanut heti varauksettoman myönteistä vastaanottoa kovan brexitin vastustajilta, varsinkin jos pääministeri olisi hän itse. Neuvottelut asiasta näyttävät kuitenkin jatkuvan.

Koko brexit-kuvio muuttuisi perusteellisesti, jos Johnson tai EU kääntäisivät takkinsa: Johnson suostumalla anomaan EU:lta brexitin lykkäämistä tai EU suostumalla avaamaan jo kertaalleen neuvotellun erosopimuksen.

Kumpikin osapuoli on vakuuttanut, että näin ei tule tapahtumaan.

Oletusarvoksi jää lopulta se, että jos mitään ratkaisevaa ei tapahdu, Britannian ja EU:n tiet eroavat lokakuun viimeinen päivä.

Lähteinä muun muassa Guardian, BBC, Politico