Talous piristyy – niin myös asuntolainojen kysyntä

Myönnettyjen asuntolainojen määrä alkuvuonna lähes kolmen prosentin kasvussa
Talous

Piristyvä taloustilanne on ehtinyt näkymään jo myös asuntomarkkinoilla, kerrotaan suurimmista pankeista.

Kesäkuun alussa Nordea teki historiansa suurimman muutoksen talousennusteeseensa ja ennusti Suomen talouden kasvavan tänä vuonna jopa 3 prosenttia.

Vähän myöhemmin Suomen Pankki nosti oman ennusteensa 2,1 prosenttiin.

Kaikkien luotonantajien myöntämien asuntolainojen määrä on tammi-toukokuussa kasvanut vajaalla 3 prosentilla viime vuodesta, sanoo OP:n pankkitoiminnan johtaja Jouko Pölonen.

– Kun kotitalouksien luottamus talouteen kasvaa, se piristää asuntokauppaa ja asuntolainoja otetaan enemmän. Kun talous näyttää paremmalta, niin sitten uskalletaan tehdä niitä elämän suurimpia hankintoja.

OP:llä kaikkinensa viime vuoden alkuvuosi oli erityisen vilkas uusien asuntolainojen suhteen, mutta nyt ei ole päästy aivan samalle tasolle.

Sen sijaan pääkaupunkiseudulla uusluotonanto on tänäkin vuonna kasvanut, Pölönen sanoo.

Danske Bankissa asuntolainojen kysynnässä on nähty selkeätä kasvua jo keväästä lähtien, sanoo pankin henkilöasiakkaista vastaava johtaja Kenneth Kaarnimo.

– Touko- ja kesäkuu olivat selkeästi vilkkaampia kuin viime vuonna. Yleensäkin kevät ja alkukesä ovat vilkkaita asuntolainojen ja -kauppojen suhteen, mutta nyt on ollut enemmän ihmisiä liikkeellä.

Nordealla puolestaan on selkeää kasvua, mutta mistään erityisestä buumista ei voi puhua, sanoo Nordean kiinnitysluottopankin toimitusjohtaja Tom Miller.

Hän muistuttaa, että talousuutiset ovat piristyneet vasta muutaman kuukauden aikana.

– Asunnon hankkiminenhan ei ole mikään yhtäkkinen päätös, vaan siihen pitää olla tarve, ja monesti sitä on aika paljon mietittykin ennen kuin lähdetään kaupantekoon. Positiiviset talousnäkymät lisäävät varsinkin viimeaikaisen talouden matalalennon aikana varovaisempina olleiden uskallusta lähteä liikkeelle, Miller sanoo.

Myös Kaarnimo sanoo, että talouden epävarmuus on voinut synnyttää patoutumista asuntomarkkinoille. Hän muistuttaa, että asuntokaupan vilkastumiseen vaikuttaa yleisen talouskasvun lisäksi myös kansalaisten luottamus omaan talouteensa.

– Se on ollut korkealla jo koko kevään ajan, ja vaikuttaa jopa suuremmin asunnonvaihtoon ja asuntolainan ottamiseen.

Nordean Millerin mukaan asuntokauppatilanteen kiihtymiseen menee paranevan taloustilanteen jälkeen ehkä muutama kuukausi.

– Nyt on vielä lomakausi, joka ei ole varsinaisen lainannoston kannalta kiireisintä aikaa, mutta jolloin varmasti mietitään asiaa paljon. Ja se lopulta näkyy syksyllä.

Miller muistuttaa, että asuntokauppoihin vaikuttavat olennaisesti myös muut asiat kuin vain talouden suunta.

– Asunnonvaihdon tarpeet perustuvat kuitenkin esimerkiksi perheen perustamiseen, yhdistymiseen tai eroamiseen. Ajatellaan, että nyt pitäisi saada isompi asunto, mutta päätös tehdään vasta, kun taloustilanne paranee.