Tutkimus: Näin raskausajan ruokavalio vaikuttaa lapsen kasvuun
Äidin raskausajan terveydellä voi olla pitkäaikaisia vaikutuksia lapsen kasvuun, selviää Turun yliopiston tutkimuksesta.
Turun yliopiston äiti–lapsitutkimuksessa selvitettiin, missä määrin äidin ravinto, raskausdiabetes sekä kehonkoostumus raskausaikana vaikuttavat lapsen kasvuun syntymästä kahden vuoden ikään saakka. Tutkimukseen valittiin äitejä, joilla oli ylipainoa tai lihavuutta jo ennen raskautta.
Tiedot lasten pituudesta, painosta ja päänympäryksestä kerättiin neuvolakorteista ja lasten sekä äitien raskaudenaikainen kehonkoostumus mitattiin. Äitien ravinnonsaantia selvitettiin ravinnonlaatukyselyllä ja ruokapäiväkirjoista. Raskausdiabetes diagnosoitiin sokerirasitustestillä.
Äidin raskausajan ruokavalion ja lapsen painon välillä todettiin yhteys: suurempi tyydyttymättömien rasvahappojen ja kuidun saanti johti lapsen pienempään painoon.
Vaikka lasten kasvu oli keskimäärin normaalia, ne lapset, joiden äideillä oli raskausaikana hyvä ruokavalion ravitsemuksellinen laatu, olivatkin pidempiä ja heidän päänympäryksensä oli suurempi verrattuna niihin lapsiin, joiden äitien ruokavalion ravitsemuksellinen laatu oli heikompi.
– Ruokavalion laatuun voidaan neuvoloissakin vaikuttaa ja ohjata äitejä noudattamaan kokonaisvaltaista ruokavaliota, välttämään tyydyttyneitä rasvoja ja lisäämään kuidun saantia, kertoo väitöskirjatutkija Lotta Saros STT:lle.
Myös lapsilla, joiden äideillä todettiin raskausdiabetes, oli pienempi päänympärys varhaislapsuudessa verrattuna niihin lapsiin, joiden äideillä ei todettu raskausdiabetesta. Tutkimustulokset osoittivat kuitenkin, että äidin kehon suurempi rasvakudoksen määrä raskausaikana oli yhteydessä lapsen suurempaan pituuteen ja päänympärykseen.