Tieku: Nämä kaksi arkista elintarviketta sisältävät eniten hyönteismyrkyissäkin käytettyä pelättyä yhdistettä
Teetä ja lihajalosteita nauttivilta löytyy eniten elimistöstään PFAS-yhdisteitä, kertoo Tieteen Kuvalehti. Lehti perustaa tietonsa tuoreeseen Etelä-Kalifornian yliopistossa tehtyyn tutkimukseen.
Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) mukaan PFAS-yhdisteet ovat hiilivetyketjuja, joissa osa vetyatomeista tai kaikki niistä on korvattu fluorilla. PFAS-yhdisteitä käytetään paljon muun muassa pinnoitetuissa tuotteissa, palonestoaineina tai sähkö- ja elektroniikkatuotteissa.
Tunnetuimpia PFAS-yhdisteiden käyttökohteita ovat esimerkiksi paistinpannut, vettähylkivät tekniset vaatteet ja suksivoiteet.
PFAS-yhdisteitä käytetään myös muun muassa sammutusvaahdoissa, kaivos- ja öljynporausteollisuudessa käytettävissä pinta-aktiivisissa aineissa, lattiavahoissa, hyönteismyrkyissä ja voiteluaineissa.
THL:n mukaan PFAS-yhdisteet hajoavat ympäristössä erittäin hitaasti. Elimistössä ne kertyvät veren proteiineihin, munuaisiin ja maksaan.
PFAS-yhdisteet saattavat aiheuttaa riskin ihmisen terveydelle ja kehitykselle. Ne voivat muun muassa heikentää immuunivastetta tai aiheuttaa syöpää.
Tieteen Kuvalehden artikkelin mukaan myös ruokailutottumusten ja veren PFAS-määrän välillä on riippuvuussuhde.
Tutkimuksen mukaan tee kasvatti PFAS-yhdisteiden määrää veressä jopa 24,8 prosenttia verrattuna moniin muihin yleisiin juomiin ja ruokiin.
Prosessoitua lihaa syöneiden veren keskimääräinen PFAS-pitoisuus oli 16,17 prosenttia suurempi kuin niiden, joiden aterioihin ei ollut kuulunut esimerkiksi makkaraa.
Artikkelissa kerrotaan, ettei vielä tiedetä varmuudella, miksi juuri tee altistaa PFAS-yhdisteille. Tutkijat ovat arvelleet, että yhdisteet voisivat tulla elimistöön teepusseista.
Lihajalosteisiin PFAS-yhdisteet luultavasti päätyvät niiden monenlaisten prosessointivaiheiden aikana.