Moni turvautuu flunssassa hunajaan tai kurkumaan, mutta onko niistä apua? Asiantuntija vastaa
Moni meistä ostaa tiettyjä ruokia ja juomia siinä toivossa, että ne parantavat vastustuskykyä tai ehkäisevät ja helpottavat flunssaa. Ruokakauppojen hyllyt ovat myös täynnä tuotteita, joita markkinoidaan immuniteettia vahvistavina.
Immunologian tohtori, Your Blueprint for Strong Immunity -kirjan kirjoittaja Jenna Macciochi kertoo, että on tieteellisesti ja lääketieteellisesti väärin väittää, että vastustuskykyä voisi lisätä tiettyjen elintarvikkeiden tai ravintoaineiden lyhytaikaisella kulutuksella. Tasapainoinen immuunijärjestelmä vaatii kuitenkin tasapainoista ruokavaliota eli riittävän määrän kaikkia vitamiineja ja kivennäisaineita.
Jenna Macci kertoo The Timesissa, miten tutut elintarvikkeet vaikuttavat ihmisen vastustuskykyyn flunssassa.
Sitruuna, hunaja ja inkivääri
Tieteellistä näyttöä ei ole siitä, että mukillinen kuumaa juomaa sitruunalla, hunajalla ja inkiväärillä maustettuna toimisi immuunijärjestelmää vahvistavana flunssalääkkeenä. Kupillisesta kuumaa on silti muuta hyötyä.
– Jos sinulla on jo flunssa, se rauhoittaa kurkkua ja nesteyttää sinua, mikä on tärkeää olosi parantamiseksi, Macciochi sanoo.
– Mutta se ei estä tai helpota tartuntaa.
Hunaja yksinään on kuitenkin tehokas yskänlääke erityisesti lapsille, Macciochi sanoo.
Kurkuma
Lisää trendimauste kurkumaa ruokaan, mutta älä vaivaudu ottamaan sitä shotteina. Tämän keltaisen mausteen parannuskeinoja liioitellaan vahvasti, Macciochi sanoo.
Yksittäiset annokset eivät lisää ihmisen vastustuskykyä, mutta Macciochi kuitenkin suosittelee sen lisäämistä säännöllisesti aterioihin immuniteetin tukemiseksi.
Kurkuman kaveriksi kannattaa laittaa hieman öljyä ja ripaus mustapippuria, koska ne parantavat kurkuman imeytymistä kehossa, Macciochi vinkkaa.