Suomelle merkittävä aluevaltaus elintarvikeviennissä – kananmunien ja naudanlihan vienti Hongkongiin alkaa pian
Suomi voi aloittaa kananmunien, munavalmisteiden ja naudanlihatuotteiden viennin Hongkongiin.
Viennin alkamisesta sovittiin maa- ja metsätalousministeriön ja Eviran vienninedistämisen tekemällä vierailulla kuluvan viikon alussa.
Munien vienti käynnistyy 1. kesäkuuta ja avaa samalla markkinat myös luomutuotteille. Naudanlihan osalta vienti on mahdollista jo 15. toukokuuta alkaen.
– Tämä on historiallinen ensimmäinen kerta, kun viranomaisneuvotteluin on avattu uusia vientimarkkinoita EU:n ulkopuolisiin maihin suomalaisille kananmunille ja munavalmisteille. Osa vientituotteista tulee lisäksi olemaan luomua, iloitsee tuore maa- ja metsätalousministeri Jari Leppä.
Matka Hongkongiin oli osa elintarvikeviennin edistämiseen tähtäävää hallituksen kärkihanketta, jonka avulla edistetään suomalaisten elintarvikkeiden vientiä EU:n ulkopuolisille markkina-alueille. Kärkihanke jatkuu vuoden 2018 loppuun saakka.
Hanke kananmunien ja munavalmisteiden viennin avaamiseksi käynnistettiin kotimaisten toimijoiden pyynnöstä joulukuussa 2016.
– Neuvottelujen myönteiseen lopputulokseen vaikutti ennen kaikkea Suomen hyvä eläintauti- ja salmonellatilanne. Hyväksyntäprosessi hoitui kaiken kaikkiaan erittäin nopeasti, kertoo Hongkongista juuri palannut maa- ja metsätalousministeriön kansliapäällikkö Jaana Husu-Kallio.
Vierailun alla huhtikuun lopulla Hongkongin elintarviketurvallisuusviranomaisilta saatu tieto suomalaisen naudanlihan viennin alkamiselle vahvistettiin vientitodistusten hyväksynnällä.
Näin saatiin päätökseen lähes tarkalleen vuosi sitten käynnistetty markkinoillepääsyhanke.
Suomalaisen siipikarjan ja sianlihan vienti Hongkongiin on ollut mahdollista vuodesta 2015.