Yrittäjägallup antaa vinkkiä kuntapäättäjille: Kunnan yleinen vetovoima ja rivakat lupakäsittelyt ovat parasta apua yrittäjille

Yrittäjät

Tulevien päättäjien pitää nähdä, mikä oikeasti lisää elinvoimaa juuri omassa kunnassa, ja panostaa siihen, Suomen Yrittäjien varatoimitusjohtaja Anssi Kujala terävöittää.

Suomen Yrittäjien tilaamaan gallupin mukaan yrittäjät näkevät yleisen vetovoiman lisäämisen ja ripeän lupakäsittelyn olevan yrittäjien mielestä kunnan tehokkaimmat tavat tukea yrittäjyyttä.

Yrittäjägallupissa 57 prosenttia yrittäjistä nimesi kunnan yleisen vetovoiman lisäämisen ja 45 prosenttia rivakan lupakäsittelyn tärkeäksi tavaksi tukea yrittäjiä. Vaihtoehtoja sai Kantarin toteuttamassa kyselyssä valita useamman.

– Mitä pienemmästä yrityksestä on kyse, sitä suurempi suhteellisesti on taakka, joka kertyy luvista, ilmoituksista ja muista toimenpiteistä. Yrittäjät toivovat, että kunta-asiat saisi hoidetuksi verkossa ajasta ja paikasta riippumatta, Kujala huomauttaa tiedotteessa.

Yrityksistä 32 prosenttia pitää suoraa rahallista tukea kunnan tärkeänä keinona tukea yrittäjyyttä. Anssi Kujala arvelee, että jos koronakriisi ei olisi menossa, osuus olisi paljon pienempi.

– Suora rahallinen tuki on mahdollista vain poikkeusoloissa, hän näkee.

Kuntavaalien alla yrittäjäjärjestö haluaa ohjeistaa tulevia kuntapäättäjiä.

– Kaikki kunnan päätökset vaikuttavat sen elinvoimaan ja lähes kaikki yrityksiin. Päätöksenteon yrityslähtöisyys on tärkein elinkeinopolitiikan osa-alue kunnassa. Kuntien kannattaa arvioida päätöstensä vaikutukset yrityksiin järjestelmällisesti, osana päätösvalmistelua, varatoimitusjohtaja summaa.

Kyselyssä ääniä saivat myös matala kiinteistövero (25 %), nopea kaavoitus (21 %), laadukkaat koulut (20 %), toimiva päivähoito (16 %), hyvät harrastusmahdollisuudet (10 %) ja kohtuullinen talous- ja jäteveden hinta (9 %).