Yrittäjä kuljetutti satatuhatta tonnia jätemaata vedenottamon suoja-alueelle – tuomittiin törkeästä ympäristön turmelemisesta

Ympäristönsuojelu

Länsi-Uudenmaan käräjäoikeus on tuominnut vihtiläisen yrittäjän yhdeksän kuukauden ehdolliseen vankeuteen törkeästä ympäristön turmelemisesta.

Lisäksi mies tuomittiin menettämään valtiolle rikoshyötynä yli 120  000 euroa ja hänen yritykselleen määrättiin 50  000 euron yhteisösakko.

Käräjäoikeuden mukaan yrittäjä kuljetutti yli satatuhatta tonnia jätemaata Vihdin Isolähteen vedenottamon suoja-alueelle. Läjitys heikensi pohjaveden laatua usean vuoden ajan.

Oikeus katsoi, että yrittäjä ei toiminut tahallisesti, mutta hänen menettelynsä oli törkeän huolimatonta.

Mies ei ollut selvillä maa-aineksen laadusta ja tekonsa ympäristövaikutuksista, mikä teki teosta oikeuden mukaan sekä ympäristön että terveyden kannalta erityisen vaarallisen. Rikoksella myös tavoiteltiin huomattavaa taloudellista hyötyä, oikeus katsoi.

Tuomittu kiisti syyllistyneensä rikokseen. Syytettynä oli myös jätemaan kuljetuksesta vastannut kuljetusyrittäjä, mutta hänen osaltaan syytteet hylättiin. Rikokset tehtiin vuosina 2015–2016.

Länsi-Uudenmaan käräjäoikeus antoi tuomionsa perjantaina.