Ympäristövaliokuntaa johtava keskustan Hoskonen suhtautuu ilmastopaneelin raporttiin rauhallisesti – "Pidän hysterian lietsontaa vastuuttomana"

Suomen tehokkain ”parannuksentekopaikka” on ruuan alkuperässä, Hannu Hoskonen sanoo
Ilmastonmuutos

Kan­sain­vä­li­nen il­mas­to­pa­nee­li IPCC kiinnittää tuoreessa raportissaan huomiota etenkin nykyiseen maan­käy­ttöön, jonka olisi muututtava ilmastonmuutoksen hidastamiseksi.

Ilmastoraportin julkaisua edeltävinä päivinä Suomessa oli uutisoitu keskustalaisen ympäristövaliokunnan puheenjohtajan Hannu Hoskosen ulostuloista.

Hoskonen haukkui hallituskumppaneiden ”ilmastovouhotuksen” karmeaksi populismiksi Ilta-Sanomissa ja arvosteli vihreitä liiasta suojeluinnosta kaivoslakikeskustelussa Yle Radio 1:n Ykkösaamussa.

Hoskonen sanoo Suomenmaalle, ettei hän pidä ilmastonmuutoksella pelottelusta, jota hän kertoo kuulevansa kaikkialla.

– Pidän hysterian lietsontaa vastuuttomana. Ilmastohysterian lietsonnalla pyritään siihen, että saataisiin tiettyjä poliittisia toimia läpi. Niihin ei ole mitään syytä.

Hoskonen sanoo pitävänsä ilmastonmuutosta vakavana ongelmana maailmanlaajuisesti. Hän kuitenkin katsoo, että IPCC:n tuoreessa raportissakin mainitut ongelmat syntyvät aivan muualla kuin Suomessa.

– Minulla on tähän asiaan rauhallinen, järkevä suhtautuminen. Suomi on hoitanut asiansa hyvin sekä kansallisesti että kansainvälisesti. Ongelmat, joista ilmastoraportti kertoo, ovat suurkaupunkien ja suurviljelijöiden ongelmia eri mantereilla, ei Suomessa.

Hoskonen näkee, että maankäytön ongelmia syntyy esimerkiksi Intiassa, Kiinassa, Afrikassa ja Etelä-Amerikassa.

– Metsää hakataan surutta sekä pelloiksi että asutuksen tieltä. Meillä tämä on miniatyyriongelma.

Suomen tehokkain ”parannuksentekopaikka” on Hoskosen mielestä ruuan alkuperässä.

– Suomessa pitää pyrkiä käyttämään yhä enemmän kotimaisia elintarvikkeita, kotimaista kalaa, maitotuotteita, lihaa, vihanneksia ja metsämarjoja. Ruuantuonti ympäri maailmaa on ihan turhaa.

Suomalainen maankäyttö maa- ja metsätaloudessa on Hoskosen mielestä hyvällä tolalla.

– Metsähakkuut ovat hallussa. Metsiä hoidetaan, metsien kasvu kiihtyy koko ajan ja hakkuumääriä voidaan lisätä, se parantaa ilmastotasetta koko ajan. Metsien kasvua voidaan vielä kiihdyttää järkevillä lannoitustoimenpiteillä.

Suomalaista maataloutta Hoskonen kehuu maailman parhaaksi järjestelmäksi.

– Se on perheviljelmiin perustuva hajautettu järjestelmä. Pieniä parannuksia voidaan aina tehdä, mutta linjamuutoksiin ei ole mitään syytä.

Hoskonen kertoo pitävänsä puheita ympäristölle haitallisten maataloustukien lopettamisesta vastuuttomina.

– Suomalainen maatalous elää parhaillaan sellaista kustannuskriisiä, että yhtään euroa ei ole varaa tuloja vähentää.

Hoskonen uskoo hallitusyhteistyön sujuvan hyvin, jos kaikki puolueet sitoutuvat hallitusohjelmaan ja EU:n yhteiseen maatalouspolitiikkaan.

– Jos kotimainen maatalous ajettaisiin alas, se lopettaisi suomalaisen elintarviketuotannon ja hetkessä tulisi 300 000 työtöntä lisää. Sitten evästä alettaisiin rahdata tänne muualta Euroopasta, ja se olisi ilmastopolitiikan kannalta kaikista karmeinta.

”Ilmastohysteriaa” Hoskonen paheksuu useaan otteeseen.

– Eduskunnan ja valtiovallan pitää edustaa tässä maassa rauhallisuutta, arvokkuutta ja harkintaa eikä suurta harkitsematonta lietsontaa.