Ylen toimittaja Jessikka Aro syyttää Suomen Kuvalehteä likasankojournalismista

”En muista historiasta yhtään vastaavaa tapausta”
Yle

Kirjoitusvapaalla oleva Ylen tutkiva toimittaja Jessikka Aro ruotii Facebook-tekstissään kovin sanoin Suomen Kuvalehden viime viikolla alulle panemaa kohua pääministeri Juha Sipilän ja Ylen keskinäisestä suhteesta.

Aro nimittää tapahtumaketjua likasankojournalismin sarjaksi.

– Jos Suomen Kuvalehti olisi alun perin tsekannut faktat, tehnyt työnsä asiallisesti ja huolellisesti – koko ”myräkkää” ei olisi olemassakaan, hän kirjoittaa.

– Suomen Kuvalehdessä maalattiin pelottavalla määrätietoisuudella kuvaa nollauutisia verorahoilla suoltavasta Ylestä, joka salailee oikeasti tärkeitä yhteiskunnallisia aiheita sekä kaltoinkohtelee tähtitoimittajiaan, koska Suomen pääministeri lähettää paljon sähköposteja toimittajille ilta- ja yöaikaan, Aro kirjoittaa.

Hän nimittää uutista salaliittoteoriaksi, joka valeuutisen nopeudella valloitti ensin sosiaalisen median ja sitten koko Suomen mediakentän. 

– Lähes kaikki keskeiset uutismediat saatiin yhdellä huonosti tehdyllä jutulla mukaan talkoisiin tehtailemaan spekulatiivisia klikkijuttuja Ylen johdon “poliittisesta ohjauksesta”.

Laajassa media-analyysissään Aro vertaa Suomen Kuvalehden juttuja journalistin ohjeisiin, joihin Sipiläkin on vedonnut useaan otteeseen kohun aikana.

Aro kuvaa näitä ohjeita Suomen lakiakin tiukemmaksi toimittajien eettiseksi koodistoksi.

Toimittaja huomauttaa, että Suomen Kuvalehden yöllä julkaistun jutun vetävä otsikko on täydellinen klikkausotsikko. Aro myöntää itsekin järkyttyneensä ja pettyneensä skandaalijutusta.

Tarkempi tarkasttelu kuitenkin Aron mielestä osoittaa, ettei jutusta käy ilmi konkreettista näyttöä siitä, että ”pääministeri Sipilä olisi vaientanut Ylen”. 

– Toisin sanoen ensimmäisen ja tärkeimmän mielikuvan luojalle, jutun “myyntiesitteelle” eli otsikolle ei ole jutussa katetta, Aro kirjoittaa.

Näin pitäisi kuitenkin journalistin ohjeiden mukaan olla.

Hän katsoo muun muassa myös, ettei kaikkia jutussa esiintyviä faktoja ole tarkistettu asiaan kuuluvasti. 

Toisekseen jutussa huonoon valooon saatetuille ei selvästikään Aron mukaan oltu varattu mahdollisuutta kommentoida itseään koskevaa tietoa, vaikka journalistin ohjeet sitä edellyttävät.

– Sähköpostin ja tekstiviestin lähettäminen yhdelle jutussa mainitulle henkilölle (Ylen päätoimittaja Atte Jääskeläiselle) keskellä sydänyötä ei ole journalistin ohjeiden mukaista toimintaa. En muista Suomen journalismin historiasta yhtään vastaavaa tapausta, Aro päivittelee.

Hän toteaa, ettei keksi yhtään perusteltua syytä Suomen Kuvalehden toimintatavalle.

– Pitkään mietittyäni keksin yhden syyn; jutun kohteen tahallinen vahingoittaminen.

Jessikka Aron analyysi Facebookissa

Jutusta korjattu virhe 6.12 kello 10.59: Atte Jääskeläinen on Ylen päätoimittaja, ei toimitusjohtaja.