Ylen teknologiajohtaja oikoo MT:n uutista: Ylen kanavat näkyvät antennissa koko 2020-luvun

Yleisradio

Maaseudun Tulevaisuuden (MT) 28. syyskuuta julkaistussa uutisessa väitetään, että Yle ehdottaa siirtymistä antennitelevisioista langattoman laajakaistaverkon kautta tapahtuvaan television katseluun mahdollisimman nopeasti 2020-luvulla.

Suomenmaakin uutisoi keskustan varapuheenjohtajan, kansanedustaja Petri Honkosen kannanoton, jossa MT:n uutisen pohjalta todetaan, että Honkonen ei hyväksy ajatusta Ylen palvelujen heikentämisestä maaseudun asukkaille.

Ylen teknologiajohtaja Janne Yli-Äyhö kuitenkin kertoo, ettei antenniverkosta olla luopumassa lähiaikoina, sillä Yle on hiljattain tehnyt sen käytöstä 10 vuoden sopimuksen Digitan kanssa.

– Ylen tv-kanavien jakelu antenniverkossa on siis turvattu vuosiksi eteenpäin. Yle on myös ainoa toimija, joka tarjoaa tällä hetkellä tv-kanavien HD-jakelua koko maassa.

Iso osa televisiosisältöjen kulutuksesta on kuitenkin siirtynyt jo nyt laajakaistaverkkoihin ja siirtyy niihin tulevina vuosina yhä enemmän.

Siksi Yle on lähettänyt liikenne- ja viestintäministeriölle (LVM) kirjelmän ja ehdottanut, että se tekisi mediapoliittisen päätöksen Ylen sisältöjen saatavuuden turvaamiseksi laajakaistaverkoissa koko yleisölle, Yli-Äyhö kertoo.

– Ehdotuksen taustalla on huoli laajakaistaverkkojen saatavuudesta koko Suomessa. Lisäksi ehdotuksessa toivotaan UHF-taajuuksien tehokasta käyttöä, jotta taajuuksia voitaisiin siirtää laajakaistakäyttöön sitä mukaa kun laajakaistaverkot ja tv-yleisö ovat muutokseen valmiita.

Yli-äyhö toteaa, että Yle on koko kansan palvelu, ja julkisen palvelun ohjelmiston tulee tavoittaa 100-prosenttisesti kaikki suomalaiset nyt ja tulevaisuudessa.

– Laajakaistaliittymien merkitys korostuu tulevaisuudessa entisestään kaikissa muissakin julkisissa peruspalveluissa, ja yhteiskunnan pitää varmistaa, että palvelut ovat saatavilla kaikille tasavertaisesti. Jos tätä näkökulmaa ei huomioida viestintäpolitiikassa, ovat suomalaiset 2020-luvun lopulla hyvin eriarvoisessa asemassa. Parempi laajakaista tarvitaan koko maassa eikä vain kaupungeissa.

– Ylen lakisääteisenä tehtävänä on tuoda julkisen palvelun ohjelmisto jokaisen saataville yhtäläisin ehdoin. Kaikilla suomalaisilla on oltava teknisesti toimiva ja lisämaksuton pääsy Ylen kaikkiin sisältöihin televisiossa, radiossa sekä internetissä mobiili- ja muilla laitteilla, Yli-Äyhö sanoo.