Yle: Suurten saastuttajien kovakorvaisuus suututtaa ilmastopaneelin Ollikaista – "Voidaanko näitä tuomita tulevaisuudessa?"

Ilmastonmuutos

Glasgow’ssa järjestettävään YK:n ilmastokokoukseen osallistuva Suomen ilmastopaneelin puheenjohtaja Markku Ollikainen ei odota kokoukselta ihmeitä.

– Suomen osalta tässä on vähemmän huolta kuin globaalisti. Nämä globaalit intressit ovat niin vaikeita ja hankalia voitettaviksi. Se tässä lähinnä ottaa kupoliin, Ollikainen sanoo Ylen haastattelussa.

Ollikaisen mukaan paljon riippuu nyt Kiinasta.

Suurvalta pystyisi yksin kääntämään globaalit päästöt laskuun.

Ollikainen kuitenkin huomauttaa, että valitettavasti asia on myös päinvastoin: Kun monet muut maailmassa vähensivät kivihiilen käyttöä, Kiina lisäsi.

Kiinan päätös nollasi muiden ponnistelut.

– Kyllähän minä kiroilen välillä, että miten voi olla näin lyhytnäköisiä poliitikkoja suurissa päästäjämaissa, että torppaavat kaikki ilmastotoimet. Voidaanko järjestää kansainvälinen oikeus, jossa näitä tuomitaan tulevaisuudessa?

Ollikainen kertoo olevansa silti toiveikas, sillä hänen mukaan erityisesti liike-elämä on huomannut ilmastonmuutokseen liittyvät mahdollisuudet.

Esimerkiksi terästeollisuus on ottamassa vetypelkistyksen käyttöön, jolloin suuret hiilidioksipäästöt vähenevät.

– Volvo on saanut ensimmäiset vetypelkistetyt teräksensä, että onhan vauhti aika huikeeta, mutta poliitikot on surkeita globaalisesti. Tässä ristiriidassa sitä eletään.