Yle: Suurin osa venäläisistä seuraa uutiset televisiosta – monet objektiivisesti sodasta kertovat nettisivut on Venäjällä estetty

Venäjä

Yle Uutiset kertoo, että suurin osa venäläisistä käyttää edelleen televisiota uutislähteenään, mikä selviää riippumattoman venäläisen Levada-tutkimuslaitoksen tuoreesta kyselytutkimuksesta.

Tutkimuksen mukaan 70 prosenttia vastaajista sai uutisensa pääasiassa televisiosta. Luku on noussut kuusi prosenttiyksikköä vuoden takaiseen verrattuna.

Ylen mukaan Venäjän televisiokanavat ovat valtion hallussa, ja presidentti Vladimir Putinin hallinto käyttää niitä propagandan levittämiseen Ukrainan sodan tapahtumista. Televisiota katsomalla on Venäjällä mahdotonta saada objektiivista tai totuudenmukaista tietoa sodasta.

Vajaa 40 prosenttia vastaajista ilmoitti pääuutislähteekseen internetin ja sosiaalisen median. Verkkojulkaisuihin luotti kyselyn mukaan vain 17 prosenttia.

Yle kertoi sunnuntaina, että venäjänkieliset Ukrainan sotaa koskevat verkkohaut tuottavat Venäjältä käsin pääasiassa valheita ja propagandaa. Monet objektiivisesti sodasta kertovat sivut on Venäjällä estetty.

Levadan kyselytutkimusta varten haastateltiin yli 1 600 venäläistä 24.–30. maaliskuuta.