Yle: Professori pitää palaavia vierastaistelijoita uhkana – "Nuorten miesten sotiminen jättää jälkensä"

Turvallisuus

Itä-Ukrainassa Venäjän johtamissa joukoissa taistelevien suomalaisten paluu askarruttaa Helsingin yliopiston rikosoikeuden professori Kimmo Nuotiota.

– On se aika hurjaa, että suomalaisia taistelee tämänkaltaisissa rajuissa kriiseissä. Kyllähän nämä kaverit jonkinlaisen turvallisuusuhan palatessaan muodostavat, Nuotio sanoo Ylelle.

– Tulee mieleen, että kun nämä henkilöt palaavat Suomeen, niin minkälaisia ajatuksia pyörii mielessä. Tiedetään, että nuorten miesten sotiminen jättää jälkensä ja muokkaa toimintatapoja. Uskon, että Suojelupoliisi on kiinnostunut henkilöistä, jotka ovat olleet aseellisessa toiminnassa.

Professori katsoo, että Suomen lainsäädännössä voi olla aukko, sillä vierastaistelijaksi lähtemistä ei ole kriminalisoitu – ellei kyse ole terrorismista.

Esimerkiksi terrorismiin värvääminen, sen rahoittaminen ja terroristien koulutus on laissa kiellettyä.

– Sillä on valtava merkitys, voidaanko puhua terrorismista vai ei. Terrorismista on olemassa hyvin laaja kriminalisointi. Kun kyseessä on selvästi aseellinen toiminta muissa aseellisissa ryhmittymissä ja yhteyksissä, niin siihen on hirveän vaikea päästä oikeudellisesti kiinni.

Silti myös vierastaistelija saattaa toimia Suomen lain vastaisesti, jos on hän rikkoo esimerkiksi henkeen ja terveyteen liittyviä säädöksiä.

– Onhan se erikoista, että aseiden kanssa heiluminen on tavallaan ok, vaikka toiminta hipoo monia pykäliä, mutta ei oikein täytä mitään.

– Tässä on mielestäni kysymys myös siitä, että pitäisikö Suomella olla vastuuta siitä, että meidän ihmiset eskaloivat tällaisia konflikteja eri puolilla maailmaa.

Nuotio nostaa esiin kysymyksen siitä, pitääkö suomalaisilla ylipäätään olla oikeus lähteä mukaan Itä-Ukrainan kaltaisiin konflikteihin.