Yle: Ministeri Lintilä ei halua sekoittaa sähkömarkkinoita poliittisilla päätöksillä – "Tämä on piikki ja keväällä palataan normaaliin tilanteeseen"

Sähkömarkkinat

Elinkeinoministeri Mika Lintilä (kesk.) pitää tärkeänä, että nyt pidättäydytään nostamasta sähkön hintoja ja sekoittamasta sähkömarkkinoiden ennakoitavuutta poliittisilla päätöksillä.

Lintilä ei Ylen Ykkösaamun haastattelussa uskonut voimakkaasti kohonneiden sähkön hintojen jäävän pitkään nykyiselle tasolle.

– Oma arvioni on, että tämä on piikki ja keväällä palataan normaaliin tilanteeseen. Tässä on sama tilanne kuin polttoaineen hinnassa, jossa nähdään piikkejä. Olisi ollut mahdollisimman huono ratkaisu, jos hallitus olisi päätynyt nostamaan lämmityspolttoaineiden hintoja, ministeri muistuttaa.

Hän kertoi pyytäneensä ministeriössä selvitystä sähkön riittävyydestä ensi talvena.

Pienituloisten energialaskun maksamisessa apuna on Lintilän mukaan tarvittaessa sosiaaliturvajärjestelmä.

Lintilä muistuttaa, että muualla Euroopassa sähkön hinnat ovat jopa kolminkertaiset Suomen hintoihin verrattuna.

Ministerin mukaan moni Suomessa ei ymmärrä, kuinka riippuvaisia Keski-Euroopassa ollaan maakaasusta, jonka hinta on todella korkealla heikon saatavuuden takia.

Venäjä ei ole hakenut kapasiteettia kaasun tuontiin Eurooppaan putkesta, joka kulkee Ukrainan läpi.

– Ehkä tällä halutaan hiukan vauhdittaa uuden putken käyttöluvan saantia, Lintilä aprikoi.

Lintilä paljasti Ykkösaamussa myös, että koronatilanteesta kärsineille yrityksille on tulossa viides kustannustukikierros. Se on suunnattu erityisesti rajoituksista kärsineille ravintola- ja tapahtuma-alalle.

Työmarkkinoiden yleisistä linjoista Lintilä ei tekisi vielä suuria johtopäätöksiä Paperiliiton ja Stora Enson välisen ensimmäisen yrityskohtaisen työehtosopimuksen perusteella.

– Tärkeintä tässä ratkaisussa oli, että saadaan sopimuksia aikaan, vaikka työmarkkinoilla sopimisen tavat ovat muutoksessa, hän sanoi.