Yle: Yrittäjien tilanne on vaikea, mutta elinkeinoministeri Lintilä on silti ulkona exit-strategian jatkovalmistelusta – “Tällainen ei ole mistään kotoisin“

Politiikka

Elinkeinoministeri Mika Lintilä (kesk.) tai hänen ministeriönsä virkamiehet eivät ole olleet mukana hallituksen exit-strategian jatkovalmistelussa. Lintilä kertoi asiasta keskiviikkona Ylen Aamussa.

Exit-strategia eli koronarajoitusten purkaminen on aiheena hallituksen keskiviikkoillan neuvotteluissa.

Lintilä sanoi Ylen lähetyksessä, ettei hän tiedä valmistelusta juuri mitään, koska exit-strategiaa on valmisteltu lähinnä valtioneuvoston kanslian sekä sosiaali- ja terveysministeriön voimin. Valtioneuvoston kansliaa johtaa pääministeri Sanna Marin (sd.) ja sosiaali- ja terveysministeriötä ministeri Krista Kiuru (sd.).

Lintilällä ei ollut myöskään mitään tietoa siitä, milloin hallitus aikoo exit-strategiastaan viestiä.

Hän toivoi, että valmisteluun liittyvä asetelma voisi muuttua, koska exit-strategialla on erittäin suuri merkitys yrityksille, jotka kuuluvat elinkeinoministeriön sektoriin. Erityisen paljon koronarajoitukset koskevat ravintola- ja matkailualaa.

Pahinta yrittäjille on Lintilän mukaan se, ettei niillä ole minkäänlaista tietoa tulevasta. Siksi ministeri kaipaisikin jonkinlaista tulevaisuudennäkymää, joka auttaisi yrittäjiä katsomaan eteenpäin.

– Toivon selkeitä signaaleja, mikä on se järjestys, miten tullaan menemään. Mitkä on ne tavoitepaalut joita haetaan?

Ylen Aamun lähetyksessä mukana ollut Suomen Yrittäjien toimitusjohtaja Mikael Pentikäinen kummeksui elinkeinoministerin poisjättämistä exit-strategian valmistelusta. Pentikäisen mukaan sellainen ”ei ole mistään kotoisin”.

– Elinkeinoelämän avaaminen on yksi aivan keskeinen osa ulospääsytietä. Meidän täytyy tietää, miten matkailua ja tapahtumia päästään avaamaan, miten myyntimiehet pääsee maailmalle, Pentikäinen summasi.

Hän toivoi hallitukselta mahdollisimman pikaista viestintää exit-strategiasta. Pentikäisen mukaan suunnan ja tiekartan hahmottaminen olisi äärimmäisen tärkeää yrityksille.

Sekä Pentikäinen että Lintilä korostivat monien yritysten olevan koronarajoitusten vuoksi erittäin vaikeassa tilanteessa. Irtisanomisia ja yritystoiminnan alasajoja saattaa olla edessä.

– Henkinen jaksaminen yrittäjien keskuudessa alkaa olla tapissa, Lintilä tiivisti.

Otsikkoa ja juttua korjattu klo: 19:05. Lintilän mukaan hän tai TEM eivät ole mukana exit-strategian jatkovalmistelussa. Jutussa kerrottiin aiemmin Lintilän sanoneen, että hän tai hänen ministeriönsä virkamiehet eivät ole mukana valmistelemassa hallituksen exit-strategiaa.