YK:n pääsihteeriksi voi nousta nainen
YK saa uuden pääsihteerin tammikuussa, sillä Ban Ki-moonin kausi päättyy vuodenvaihteessa.
Seuraajan valinta on poikkeuksellinen kahdesta syystä: valintaprosessi on ollut avoimempi ja uudeksi pääsihteeriksi saattaa nousta ensimmäistä kertaa nainen.
Kahdestatoista ehdokkaasta ennätyksellisesti puolet on naisia. Pääsihteeri on aikaisemmin valittu täysin pimennossa.
– Nyt tiedetään ensimmäistä kertaa, ketkä ovat virallisesti ehdolla. Jäsenmaat ovat myös saaneet esittää ehdokkaille kysymyksiä YK:n yleiskokouksessa, kertoo ulkoasiainsihteeri Anni Salmia ulkoministeriöstä.
Vaikka avoimuus on lisääntynyt, käytännössä valinnan tekee turvallisuusneuvosto ja sen pysyvät jäsenet eli Britannia, Kiina, Ranska, Venäjä ja Yhdysvallat.
– Sen jälkeen turvallisuusneuvosto suosittaa yhtä kandidaattia YK:n yleiskokoukselle, joka muodostuu YK:n 193:sta jäsenmaasta. Nyt on keskusteltu siitä, että yleiskokoukselle voisi suosittaa useampaa nimeä. Näin valta päätöksestä siirtyisi kaikille jäsenille, Salmia kertoo.
Suomi ei ole vielä ilmaissut pääsihteerisuosikkiaan. Suomen YK:n edustusto on tavannut pohjoismaisissa tilaisuuksissa kahdeksan ehdokasta ja tapaa loput neljä kesän ja alkusyksyn aikana.
Suomen YK-edustuston suurlähettiläs Kai Sauer ei paljasta, kenen tai keiden takana Suomi on.
– Henkilöillä, joilla on pitkä poliittinen kokemus yhdistettynä YK-asemaan tai kokemukseen, on eniten tukea. Pätevä naisehdokas olisi Suomen kannalta paras valinta, Sauer sanoo.
Suomi on mukana ryhmässä, joka kannustaa naisen valintaan pääsihteeriksi.
Kisaan on ilmoittautunut muun muassa YK:n ilmastoasioiden johtajana toiminut costaricalainen Christiana Figueres. Mukana ovat myös YK:n tiede- ja kulttuurijärjestön Unescon pääsihteeri Irina Bokova, YK:n pakolaisjärjestön entinen johtaja Antonio Guterres ja Montenegron ulkoministeri Igor Luksic.
YK:n turvallisuusneuvosto aloittaa ehdokkaiden karsinnan salaisessa, suuntaa antavassa äänestyksessään torstaina.
Avoimemman valintaprosessin vuoksi turvallisuusneuvostoon kohdistuu enemmän paineita, sillä ehdokkaat ovat tällä kertaa julkisia ja valinnan on miellytettävä myös muita jäsenmaita.
– Valinnassa painottuvat monet asiat, sillä esimerkiksi Yhdysvallat ja Venäjä ovat hyvin erilaisia. Toiset maat haluavat vahvan pääsihteerin, toiset haluavat enemmän sihteerin kuin kenraalin, Sauer kommentoi.
Pääsihteerin toimikausi on viisivuotinen, ja sama henkilö voi toimia pääsihteerinä enintään kaksi kautta. Uuden pääsihteerin valinta saattaa venyä loppusyksyyn.