Kaksi uutta tutkimusta valmistui: Wuhanin villieläintori oli koronapandemian alkujuuri
Huananin villieläintori Wuhanissa oli koronapandemian alkujuuri, toteavat kaksi uutta Science-lehdessä julkaistua tutkimusta.
Tähän mennessä on ollut auki kysymys siitä, siirtyikö virus ihmisiin luonnollisesti vai oliko syynä laboratoriossa tapahtunut onnettomuus. Kysymys on ollut tärkeä seuraavan mahdollisen pandemian estämiseksi.
Tutkimuksista toinen analysoi koronatapausten maantieteellistä kehittymistä ensimmäisenä kuukautena pandemian alussa joulukuussa 2019. Tutkimus osoitti, että aivan ensimmäiset tapaukset esiintyivät ryppäinä Wuhanissa Huananin villieläintorin ympärillä.
Torilla myytiin muiden muassa eläviä punakettuja, mäyriä ja supikoiria, joiden kaikkien tiedetään nyt olleen viruksen tartuttamia.
Kartoitustyökaluja käyttämällä tutkijat paikansivat valtaosan, 155 tapausta, Maailman terveysjärjestön (WHO) tunnistamista 174 ensimmäisistä koronatapauksista Wuhanin villieläintorin lähiympäristöön. Kaikki tartunnan saaneet eivät olleet edes käyneet torilla, mutta asuivat sen lähiympäristössä.
Toisessa tutkittiin varhaisimpien tapausten genomitietoja viruksen varhaisen kehityksen tutkimiseksi. Siinä todettiin, että oli epätodennäköistä, että koronavirus levisi laajasti ihmisissä ennen marraskuuta 2019.
Molemmat tutkimukset julkaistiin aiemmin esipainoksina, mutta ne on nyt tarkastettu tieteellisessä vertaisarvioinnissa ja ne ovat ilmestyneet arvostetussa tiedelehdessä.
Molempiin tutkimuksiin kirjoittanut tutkija Michael Worobey Arizonan yliopistosta oli aiemmin kehottanut tiedeyhteisöä valmistautumaan siihen, että pandemia olisi seurausta laboratoriovuodosta.
Hän kuitenkin sanoi tutkimusten vakuuttaneen hänet siitä, ettei ole muuta mahdollisuutta kuin että virus levisi torilta.
– Mielestäni on nyt epätodennäköistä, että tämä virus oli levinnyt millään muulla tavalla kuin villieläinkaupan kautta Wuhanin torilla, hän sanoi uutistoimisto AFP:n mukaan.