VTV:n henkilökunta ihmetteli Yli-Viikarin matkustusta jo ennen mediamylläkkää – Viraston hallintojohtajan on pitänyt hyväksyä kohumatkat etukäteen

Eduskunta

Valtiontalouden tarkastusviraston (VTV) taloussäännön mukaan pääjohtajan menot hyväksyy hallinnosta ja resursseista vastaava johtaja. Tehtävässä on toiminut elokuusta lähtien Tuula Sandholm.

Sandholm kertoo STT:lle, että hän ei ole omana aikanaan huomannut pääjohtaja Tytti Yli-Viikarin laskuissa mitään epäselvyyksiä. Hänen mukaansa se, että alainen hyväksyy pääjohtajan laskut, on virastoissa normaali käytäntö.

–  En pidä järjestelyä mitenkään poikkeuksellisena enkä ongelmallisena, Sandholm sanoo.

Yli-Viikarin toiminta on herättänyt julkisuudessa huomiota jo pitkään.

Yle kertoi viime syksynä, että Yli-Viikari oli matkustanut vuosina 2018-2019 yhteensä yli 100  000 eurolla veronmaksajien piikkiin. Osa matkoista suuntautui kalliisiin kaukokohteisiin esimerkiksi seminaareihin.

Alkuvuonna eduskunnan oikeusasiamies taas antoi Yli-Viikarille ja oikeudellisista asioista vastaavalle johtajalle Mikko Koiraselle huomautuksen, kun viraston ylitarkastajalle oli maksettu kaksi vuotta palkkaa sillä ehdolla, että hän ei tehnyt mitään.

Ilta-Sanomat taas kertoi perjantaina, että Yli-Viikarille on ostettu vuosina 2018–2020 kauneudenhoitopalveluja valtion piikkiin yhteensä reilulla 4  700 eurolla.

Kaksi rivivirkamiestä VTV:stä kertoo STT:lle, että pääjohtajan runsasta matkustamista on päivitelty viraston sisällä jo ennen mediamylläkkää.

Alaiset saivat tiistaina esittää kysymyksiä asiasta, kun henkilöstölle pidettiin tilaisuus, jossa Yli-Viikari piti oman katsauksensa tilanteesta.

–  Siellä käytiin läpi ajankohtainen tilanne, virkamieslain mukaiset toimenpiteet, kerrottiin omaan virkamieheemme kohdistuvasta toimenpiteestä ja minkä tyyppisiä toimenpiteitä on suunniteltu ja minkälaista selvitystä on tehty, Sandholm sanoo.

Sandholm on nyt myös pyytänyt verottajalta selvitystä siitä, ovatko pääjohtajan kampaamo- ja stailauskulut verotettavaa tuloa pääjohtajalle.

–  Noudatamme toki tässä verottajan ohjeistusta, ja tarvittaessa ryhdymme korjaaviin toimenpiteisiin.

Viraston sääntöjen mukaan laskujen hyväksyjän on varmistuttava siitä, että menot on tarkastettu, ne ovat laillisia ja laskussa on tarvittavat selvitykset ja liitteet. Virkamatka perustuu taloussäännön mukaan etukäteen hyväksyttyyn matkamääräykseen, jollaisena toimii matkasuunnitelma.

Pääjohtajalle matkamääräyksen antaa hallinnosta ja resursseista vastaava johtaja.

Sandholmia on edeltänyt hallintojohtajan tehtävässä ainakin VTV:n nykyinen lakiasiainjohtaja Mikko Koiranen, joka toimi hallintojohtajana vuodesta 2004 maaliskuun loppuun 2019 asti. Hän ei halunnut kommentoida asiaa millään tavalla.

Lisäksi laskuja on virastossa hyväksynyt ainakin myös talous- ja suunnittelupäällikkö maaliskuun 2019 ja elokuun 2020 välisenä aikana. STT:lle kerrottiin VTV:stä, ettei hänkään kommentoi asiaa.