Voitonpäivän paraati Moskovassa alkoi joukkojen tarkastuksella – Putin ei puheessaan julistanut sotaa tai liikekannallepanoa

Venäjä

Venäjällä maanantaina vietetyn voitonpäivän perinteinen sotilasparaati maan pääkaupungissa Moskovassa alkoi joukkojen tarkastuksella ja presidentti Vladimir Putinin puheella.

Puheessaan Putin vertasi nyt Ukrainassa olevia joukkoja toisen maailmansodan esivanhempiinsa heidän taistelussaan natsi-Saksaa vastaan.

–  Tilanne on nyt sama. Taistelette kansamme puolesta Donbassissa, äitimaamme turvallisuuden puolesta. Voitonpäivä on lähellä sydäntämme, Putin sanoi Guardianin mukaan.

Toisin kuin moni oli etukäteen pelännyt, Putin ei puheessaan julistanut sotaa Ukrainaa vastaan tai yleistä liikekannallepanoa. Puheessa ei tehty muitakaan merkittäviä uusia julistuksia sotaan liittyen, vaan se koostui Putinin vanhojen väitteiden kierrätyksestä.

Puheessaan Putin syytti länttä siitä, että se olisi ollut viime vuoden lopulla suunnittelemassa laajaa hyökkäystä Donbassin alueelle ja Krimin niemimaalle. Putinin mukaan tämä muodosti ”Venäjän rajoilla olevan uhkan, jota oli mahdoton hyväksyä”, kertoo Guardian. Putin myös syytti Ukrainaa siitä, että se olisi halunnut ydinaseita.

Venäjän valtiollisen uutistoimisto Tassin mukaan Ukrainan hyökkäyssodan symboliksi noussut Z-kirjain nähdään paraatissa taivaalla osana MiG-29-hävittäjien ylilentoa, kirjoittaa CNN.

Venäjän puolustusministeriön mukaan paraatissa nähdään yhteensä 77 ilma-aluksen ylilento. Maan pinnalla esittelyssä on yli sata asejärjestelmää, joiden joukossa kerrotaan olevan myös mannertenvälisiä ballistisia ydinohjuksia.

Paraatin alla Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi totesi, ettei Ukraina anna Venäjän omia muistoa toisen maailmansodan voitosta natsi-Saksasta.

– Me voitimme silloin, ja me voitamme nyt, Zelenskyi sanoi omassa voitonpäivän puheessaan.

Zelensky korosti olevansa ylpeä siitä, että ukrainalaiset olivat osa laajaa Adolf Hitlerin vastaista liittoumaa, joka kukisti natsismin.