Vihreät nuoret laillistaisivat kannabiksen – “Verotulot saattaisivat jopa ylittää alkoholista ja tupakasta saatavan verokertymän"

Huumepolitiikka

Kannabiksen hallussapito, käyttö ja myynti valvotuissa ja luvanvaraisissa liikkeissä tulee sallia, esittävät vihreät nuoret.

Järjestön puheenjohtaja Amanda Pasanen sanoo tiedotteessa, että päihdepolitiikan painopiste olisi siirrettävä haittojen vähentämiseen.

– Suomen nykyisellä päihdepolitiikalla on syrjäyttäviä vaikutuksia, etenkin nuoria kohtaan. Kannabiksen laillistamisen ensisijaisena tavoitteena on minimoida laittomasta ja sääntelemättömästä käytöstä johtuvat yhteiskunnalliset, sosiaaliset ja terveydelliset haitat, Pasanen linjaa.

Vihreiden nuorten puheenjohtaja Brigita Krasniqi huomauttaa, että haittojen minimointiin tähtäävä toimintamalli on jo käytössä esimerkiksi alkoholin ja tupakan kohdalla.

–  Tällä hetkellä kannabiksen käyttäjille suurin haitta aiheutuu sen laittomuudesta ja laittomuuden seurauksista, ei itse päihteestä, Krasniqi jatkaa.

Kannabiskaupan tuominen lain piiriin lisäisi käyttäjien turvallisuutta, vihreiden nuorten puheenjohtajat sanovat.

Kaksikko myös muistuttaa, että kannabiksen kieltolaki ei ole onnistunut vähentämään käyttöä, sillä käyttö on viime vuosien aikana lisääntynyt.

– Olisi ainoastaan järkevää tuoda kannabis säännellysti pois harmaan talouden piiristä. Kannabiksesta saatavat verotulot saattaisivat jopa ylittää alkoholista ja tupakasta saatavan verokertymän, joka on Suomessa kummankin kohdalla yli miljardi euroa vuodessa.

– Verotuotot voitaisiin ohjata esimerkiksi päihteiden haittakäytön hoitamiseen ja tutkimukseen, mielenterveyspalveluihin ja ehkäisevään päihdetyöhön, puheenjohtajat ehdottavat.

Vihreät nuoret esittävät kannabiksen kieltolain lopettamista yhdessä Brysselin vihreiden kanssa vihreiden puoluekokoukselle. Vihreiden puoluekokous järjestetään etäkokouksena 19. syyskuuta.