Vihreät ex-ympäristöministerit vaativat lisää ilmastorahaa

Ilmastopolitiikka

Vihreiden entiset ympäristöministerit, kansanedustajat Ville Niinistö, Satu Hassi ja Pekka Haavisto vaativat hallitusta kasvattamaan ilmastorahoitusta vielä ennen Pariisin ilmastokokousta.

Ex-ympäristöministerien mielestä näin on tehtävä, koska muuten Suomi osaltaan vaarantaa uskottavan ja kattavan ilmastosovun löytymisen.

Niinistön mukaan Suomen kokonaisrahoitus ilmastotoimiin on tänä vuonna 88 miljoonaa euroa. Kehitysyhteistyörahojen leikkausten vuoksi summa uhkaa laskea.

Päästökauppatulot olivat viime vuonna 69 miljoonaa, mutta nämä tulot hallitus on linjannut käyttävänsä jatkossa energiaintensiivisen teollisuuden tukiin, Niinistö huomauttaa.

– Jos Sipilän hallitus hidastaa uusiutuvan energian käyttöönottoa ja leikkaa ilmastorahoitusta, niin tällä hallituksella ei ole mitään mahdollisuuksia pelastaa kasvojaan Pariisissa, Niinistö varoitti toimittajatapaamisessa.

Niinistön mukaan kehitysmaat seuraavat tarkkaan, mitä länsimaat tekevät ja mahdollisuudet kattavan sopimuksen syntyyn riippuvat osin rahoituksesta.

Kaikkien päästökauppatulojen ohjaaminen ilmastorahoitukseen olisi Niinistön mielestä hyvä esimerkki muille, ja se olisi saatava käyttöön kaikissa EU-maissa.

Lähtökohdat joulukuun alussa pidettävään Pariisin kokoukseen näyttävät Niinistön mielestä sinänsä lupaavilta.

– Kööpenhaminaan 2009 mentiin vielä sellaisesta neuvotteluasemasta, jossa odotettiin valtioiden tekevän kaiken, ja muut olivat vähän sivussa keskusteluista. Ja toisaalta valtioilla ei ollut oikein mandaattia tehdä niin vahvaa sopimusta kuin Kööpenhaminasta haluttiin.

Nyt myös Kiinan ja Yhdysvaltojen asenne on toinen. Nyt ne ovat sopineet jo etukäteen keskenään, mitä ne vähintään tulevat tekemään, Niinistö muistuttaa.