Viekö nyt kokoontuva keskustan puoluevaltuusto Nato-kirjauksen kesäkuun puoluekokoukselle? – puoluekokousjärjestelyissä "myönteistä kiirettä"

Puoluesihteeri Riikka Pirkkalainen sanoo puoluevaltuuston vievän visiotyyppistä tekstiä puoluekokoukselle ja eduskuntavaaliohjelman valmisteluun
Keskustan puoluekokous

Keskustan puoluekokouksen järjestelyt etenevät aikataulussa, puolueen järjestöpäällikkö Pekka Reponen kertoo. 

– Puoluetoimiston, Karjalan piirin sekä Karjalan keskustajärjestöjen kesken teemme yhteistyössä tätä kokousta, ja kiirettä on niin puoluetoimiston kuin piiritoimistonkin päässä, mutta se on myönteistä kiirettä. Tätä on ilo tehdä.

Keskusta kokoontuu sääntömääräiseen puoluekokoukseensa Lappeenrantaan 10.–12. kesäkuuta. Reponen vastaa järjestelyjen kokonaisuudesta, ja tekemistä on niin suurissa kuin pienissäkin yksityiskohdissa. 

Kokousta isännöivän piirin toiminnanjohtaja Matti Kuittisellakin puoluekokouskiireet kasvavat koko ajan. Karjalan piiri on juuri saanut aluevaltuustotoimintansa käynnistymään, ja loppukevättä sekä alkukesää hallitseekin puoluekokous ja siihen valmistautuminen. 

– Onhan tämä yhdenlainen kolmiloikka. 13. kesäkuuta 2021 oli kuntavaalit, tammikuussa aluevaalit ja sitten symmetrian nimissä on puoluekokous 10.–12. kesäkuuta. Sellainen vuosi, Kuittinen naurahtaa. 

– Onhan se riemukasta, että pitkästä aikaa keskustaväki pääsee fyysiseen kokoukseen. Olisi hienoa, että meille tulisi sankoin joukoin väkeä ympäri Suomen. Se motivoi kyllä tekemään työtä.

Keskustan järjestöpäällikkö Pekka Reponen vastaa puoluekokousjärjestelyjen kokonaisuudesta. (Kuva: Jari Laukkanen)

Kokouspaikkana toimii Kisapuistossa sijaitseva Saipan jäähalli. Vieressä on harjoitushalli, jossa pidetään kolmen päivän ruokailut sekä kokouksen oheistapahtumia. Parin sadan metrin päässä on Kaukaan koulu, jossa puoluekokouksen valiokunnat kokoontuvat, lukuun ottamatta jäähallilla kokoontuvaa menettelytapavaliokuntaa. 

Kokousta kohtaan on jo kääntynyt monta kiinnostunutta katsetta. Paitsi että keskustalaiset saavat pitkästä aikaa kokoontua yhteen ympäri maan, odottavat myös monet ei-keskustalaiset puolueen turvallisuuspoliittisia linjauksia. 

Puoluesihteeri Riikka Pirkkalainen toteaa, että ulko- ja turvallisuuspoliittinen keskustelu on perinteisestikin ollut puoluekokouksissa laajaa, ja aihepiiristä on kaikissa kokouksissa tehty kannanottojakin. Nyt tämä keskustelu on tietysti erityisen merkityksellinen.

– Kukaan ei olisi uskonut ainakaan ihan täysin, millaiseen maailmaan silloin 24. helmikuuta (kun Venäjä hyökkäsi Ukrainaan) herättiin. Tietysti aika tästä hetkestä kesäkuuhun tuntuu maratonin mittaiselta matkalta ennakoida, mikä on silloin se kiinnostavin kulma turvallisuuskysymyksissä.

Laajana vellonut keskustelu siitä, pitäisikö Suomen liittyä sotilasliitto Natoon, on Pirkkalaisen mielestä osoitus siitä, että suomalainen keskustelukulttuuri on ihailtavan avointa. Keskustan roolin tulee tässä ja muussa turvallisuuskeskustelussa olla päänavaaja ja kansalaiskeskustelun ruokkija. 

Tänä viikonloppuna Vaasassa kokoontuva puoluevaltuusto on jo esinäytös tulevan puoluekokouksen keskusteluista. Pirkkalainen uskoo, että puoluevaltuuston turvallisuuskeskustelu tulee olemaan laajaa myös talouden ja huoltovarmuuden näkökulmista. 

– Puoluevaltuuston kautta viedään keskustan askelmerkit, visiotyyppistä tekstiä myös eduskuntavaaliohjelman valmistelua varten. Ajankohtaisista aiheista riippumatta on hyvä päästä asettamaan agendaa myös tulevaan eduskuntavaalikeskusteluun meidän aatteemme pohjalta. Tässä onnistuimme aluevaaleissakin.

Askelmerkit voivat tarkoittaa myös luonnoksen viemistä Nato-kannasta puoluekokoukselle.

Keskustan puheenjohtaja Annika Saarikko on ilmoittanut pyytävänsä puoluevaltuustoa antamaan turvallisuuspoliittisen ratkaisun tekemiseen mandaatin valtiojohdolle, eli keskusta pidättäytyisi oman kantansa muodostamisesta. Tämä esitys todennäköisimmin menee puoluevaltuustossa läpi.

Kohtaamiset ovat keskustaväelle tärkeitä, ja siksikin Lappeenrannan puoluekokouksella tulee olemaan suorastaan piristysruiskeen tapainen merkitys, puoluesihteeri Riikka Pirkkalainen iloitsee. (Kuva: Jari Laukkanen)

Vuonna 2020 puoluekokous järjestettiin koronan takia hybridimallina, eli pisteissä ympäri Suomen. Viimeisestä yhden paikan puoluekokouksesta on siis jo tavallista pidempi aika. Puoluetoimiston Pirkkalainen ja Reponen kertovat luottavansa, että kokous voidaan järjestää nyt normaalisti. 

– Kaikki on tietysti mahdollista, mutta mitä olen seurannut asiantuntijoiden lausuntoja, niin kesää kohti korona olisi helpottamassa, eikä menossa pahempaan suuntaan, Reponen toteaa. 

– Keskustaväki jos joku on tottunut ja suorastaan elää kasvokkain kohtaamisista. Puoluekokous tuo piristysruiskeen meille kaikille keskustatyöhön ympäri Suomen ja erityisesti eduskuntavaalityön alla, Pirkkalainen korostaa. 

Reposen mukaan paikalle odotetaan kahta tuhatta virallista edustajaa ja 1500 kokouksen seuraajaa.

Toiminnanjohtaja Kuittinen toivottaa keskustaväen tervetulleeksi järjestävään maakuntaan. 

– Koitetaan karjalaisella vieraanvaraisuudella olla muuta väkeä vastassa.

Juttu on julkaistu alun perin Suomenmaan aikakauslehdessä huhtikuussa 2022. Lehden voit tilata täältä. Digilehden irtonumeroita voit ostaa täältä.