Venäjä ei ehkä haluakaan avata elintarviketuontia – EK:n Venäjä-johtaja huolissaan kotikentän suojelusta
Venäjä on päättänyt jatkaa lännen vastaisia pakotteita vuoden 2017 loppuun saakka, mutta elintarvikkeiden tuonti Venäjälle ei välttämättä onnistu sen jälkeenkään. Venäjän asettamat vastapakotteet ovat muuttumassa paikallistuotantoa suojaavaksi toimeksi.
Elinkeinoelämän keskusliitto EK:n Venäjä-johtaja Petri Vuorio on huolissaan kasvavasta protektionismista Venäjän kauppapolitiikassa eli siitä, että kotimaisia tuottajia suojellaan ulkomaiselta kilpailulta.
Venäläisiä tuottajia on houkuteltu investointeihin, minkä seurauksena tuontia olisi vaikea avata. Maatalouden investointeja on tuettu muun muassa korkotuetulla rahoituksella.
– Tuontirajoituksia halutaan pitää voimassa, koska niillä suojataan juuri käynnistyneitä maatalouden investointeja esimerkiksi maidontuotannossa, Vuorio toteaa.
Hän kertoo, että investointihalut ovat olleet aluksi nihkeitä.
– Venäläiset tuottajat ja sijoittajat pyrkivät vahvasti vaikuttamaan siihen, ettei elintarviketuontiin palattaisi.
Venäläiset tuottajat ja sijoittajat pyrkivät vahvasti vaikuttamaan siihen, ettei elintarviketuontiin palattaisi.
EK:n Venäjä-johtaja Petri Vuorio
Venäjä kärsii yhä maitopulasta, mutta maataloustuotanto on tällä hetkellä harvoja valopilkkuja Venäjän taloudessa.
– Kuluttajien näkökulmasta elintarvikkeiden laatu on heikentynyt ja hinnat ovat nousseet, mutta 70 prosenttia kuluttajista tukee silti pakotteita, Vuorio toteaa.
Venäjän protektionismi näkyy Vuorion mukaan myös sianlihan tuontikiellossa sekä tuonninkorvausohjelmassa, jonka mukaan julkisissa hankinnoissa tulee suosia paikallisia tuotteita.
– Tuonninkorvausohjelma on ensi vuonna pikemminkin laajentumassa kuin supistumassa.
Sianlihan tuontikiellon Venäjä määräsi jo ennen Krimin tapahtumia vuoden 2014 alussa. Suomalaisilla oli noin 14 miljoonan euron arvoinen sianlihan vienti Venäjälle vuonna 2013.
Maailman kauppajärjestö WTO:n elokuisen päätöksen mukaan sianlihan tuontikielto on WTO-sääntöjen vastainen toimenpide. Venäjä jätti WTO:n päätöksestä valituksen syyskuun lopussa.
Vuorio epäilee, ettei suomalaisen sianlihan tuonti enää palaudu vuoden 2013 tasolle. Tähän vaikuttaa Venäjän oman sianlihatuotannon kasvu, öljyn hinnan pudotuksesta johtunut ruplan heikkeneminen sekä tätä myötä romahtanut ostovoima.
Vuorion mukaan sianlihan tuotannossa paikallinen volyymi on kasvanut niin, että Venäjä tavoittelee siinä tulevaisuudessa viejän asemaa.
Elintarviketuontikielto on Venäjän vastaisku talouspakotteille, joita EU asetti Venäjää vastaan Ukrainan konfliktin vuoksi kesällä 2014.