"Vastaanottokeskuksille pitäisi tarjota myös ruotsin opetusta"

Maahanmuutto

Kaksikielisten kuntien vastaanottokeskuksissa pitäisi tarjota mahdollisuutta myös ruotsin kielen opiskeluun, sanoo ruotsinkielinen maahanmuuttokoordinaattori Liselott Sundbäck Suomen Kuntaliitosta.

Hänen mielestään suomen voisi opetella ensimmäisenä integrointikielenä ja sen lisäksi voisi halutessaan opiskella ruotsia.

Esimerkiksi Oravaisten vastaanottokeskus Pietarsaaressa tarjoaa jo opetusta sekä suomeksi että ruotsiksi.

– Meillä on oma opettaja ja kielenopetus on järjestetty niin, että kaikki voivat osallistua vähintään kuudelle tunnille viikossa opetussuunnitelman mukaisesti, kertoo vastaava opettaja, joka pysyttelee nimettömänä.

Hänen mukaansa osa maahanmuuttajista haluaa opiskella ruotsia omatoimisesti ja henkilökunta osallistuu oppimiseen puhumalla ruotsia heidän kanssaan.

– Jos suomi valitaan automaattisesti ensisijaiseksi kieleksi, vanhemmilla ei esimerkiksi ole mahdollisuutta laittaa lapsiaan ruotsinkieliseen kouluun, Sundbäck huomauttaa.

Esimerkiksi Kristiinankaupungissa suomi valitaan usein integraatiokieleksi, mutta siellä pidetään tiiviisti yhteyttä myös ruotsinkieliseen yhteisöön.

Sundbäck huomauttaa, että turvapaikanhakijoiden joukossa osa puhuu jo valmiiksi montaa kieltä, joten monikielisyys ei välttämättä ole heille haaste.