Vasemmistoliitto oireilee hävittäjähankinnasta – eduskuntakysely kustannuksista

HX-hanke

Hävittäjähankinnan hintalappu alkaa närästää vasemmistoliiton eduskuntaryhmää entistä enemmän.

Kansanedustaja Johannes Yrttiaho ja 10 muuta edustajaa, joukossaan eduskuntaryhmän puheenjohtaja Paavo Arhinmäki, ovat jättäneet hankinnan kustannuksista kirjallisen kysymyksen puolustusministeri Antti Kaikkoselle (kesk.).

Yrttiaho kysyy puolustusministeriltä, mitä ensi vuoden budjettiehdotuksen viittaukset tilausvaltuuden ylittäviin indeksimuutoksiin ja muihin kustannustasomuutoksiin ovat ja miten ne vaikuttavat hankintahintaan.

Samalla kysytään, mitä tilausvaltuuden piiriin sisältyy ja mitä ja kuinka suuriksi hankkeen elinkaarikustannukset on arvioitu. Myös eduskunnan budjettivallan toteutumiseen halutaan selvyys.

Vasemmistoedustajat huomauttavat, että valtuus voidaan ylittää epäselväksi jäävin perustein.

– Vaikuttaa siltä, että eduskunta ei tiedä mistä se päättää, kun se päättää monitoimihävittäjien tilausvaltuudesta eikä eduskunnan perustuslaissa säädetty valta päättää valtiontaloudesta näin toteudu tarkoitetulla tavalla.

Valtioneuvosto on raamittanut lokakuussa 2019 hankinnan enimmäishinnaksi 10 miljardia euroa. Yrttiaho tulkitsee tiedotteessaan, että hankinnan osalta piikki uhkaa jäädä auki.

Yrttiaho pitää menettelyä eduskunnan budjettivallan loukkauksena. Hän esittää, että HX-hanke poistetaan valtion ensi vuoden talousarviosta ja arvioidaan perusteellisesti uudelleen.