Varapääministeri: Jännitteitä lietsovat toimijat ajaneet Moldovan "erittäin vaaralliseen" tilanteeseen

Moldova

Tilanne Moldovassa on tällä hetkellä ”erittäin vaarallinen”, maan varapääministeri Nicu Popescu arvioi.

Popescun mukaan Moldovassa vaikuttaa toimijoita, jotka ovat pyrkineet lisäämään jännitteitä sen jälkeen, kun separatistialue Transnistrian hallinto raportoi räjähdyksistä alkuviikolla.

The Guardianin mukaan Popescu sanoi toimittajille torstaina, että Moldovan hallitus katsookin turvallisuustilanteen heikentyneen merkittävästi.

Moldovasta yksipuolisesti itsenäiseksi julistautuneen Transnistrian hallinto kertoi maanantaina, että sen käyttämään rakennukseen Tiraspolissa tehtiin ilmeisesti kranaatti-isku.

Tiistaina Transnistrian hallinto puolestaan kertoi kahdesta uudesta iskusta.

Moldovassa pelätään, että maa joutuu vedetyksi mukaan Ukrainan sotaan, sillä Venäjä-mieliset separatistit ovat olleet vallassa Transnistriassa vuodesta 1992 alkaen. Alueella on myös venäläisjoukkoja, joita Moskova kutsuu ”rauhanturvaajiksi”.

Viime viikolla Venäjä ilmoitti Ukrainan sodan tavoitteekseen maayhteyden luomisen aina Transnistriaan saakka. Maakaistaleella on 453 kilometrin raja Ukrainan kanssa.

EU-myönteistä hallitusta edustava Popescu kertoo, että jännitteet erinäisten toimijoiden välillä ovat kasvaneet. Hän ei kuitenkaan sanonut suoraan, mitä tahoja nämä epävakautta lietsovat ryhmittyvät edustavat.

Popescun mukaan alkuviikon pommi-iskujen virallinen selvitystyö on vielä kesken.

– Emme voi suoranaisesti osoittaa ketään sormella, mutta siitä olemme varmoja, että alueella on toimijoita, jotka haluavat horjuttaa vakautta.

Myös Moldovan ulkoministerinä toimiva Popescu kertoo, että Transnistrian viranomaiset kielsivät viime viikolla kaikkien asevelvollisten miesten maastapoistumisen.

Transnistria on syyttänyt pommi-iskuista Ukrainaa, mutta Kiova on vierittänyt vastuuta Moskovan suuntaan.

The Guardian haastatteleman EU-diplomaatin mukaan iskujen takana oli kuitenkin selvästi Venäjä.