FT:n tiedustelulähde: "Venäjä voi hyökätä Moldovaan milloin tahansa"

Ukrainan sota

Venäjä suunnittelee erinäisiä hybridihyökkäyksiä, joilla se pyrkii horjuttamaan EU-myönteisen hallituksen johtamaa Moldovaa, Ukrainan ja Moldovan viranomaiset varoittavat The Financial Timesin mukaan.

Moldovasta yksipuolisesti itsenäiseksi julistautuneen Transnistrian hallinto kertoi maanantaina, että sen käyttämään rakennukseen Tiraspolissa tehtiin ilmeisesti kranaatti-isku.

Keskiviikkona Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi totesi, että Transnistrian tapahtumat ovat Venäjän keino osoittaa Moldovalle, miten käy, jos maa tukee Ukrainaa.

Venäjä ilmoitti viime viikolla, että se tavoittelee jo yli kaksi kuukautta kestäneellä hyökkäyssodallaan Ukrainan eteläisen rannikon valtaamista sekä yhteyden luomista aina Transnistriaan saakka.

Länsimaiden tiedustelupalvelut ovat varoittaneet Ukrainaa siitä, että Venäjä saattaa käyttää separatistialueella sijaitsevia, rauhanturvaajiksi kutsumiaan, sotilaita avuksi iskuissa Ukrainaa vastaan.

Arvioiden mukaan Venäjä todennäköisesti pyrkii horjuttamaan Moldovaa yhä päättäväisemmin, kun toukokuun 9. päivänä järjestettävät voitonpäivän seremoniat lähestyvät. Juhlaa vietetään Venäjällä sen kunniaksi, että Neuvostoliitto löi Saksan toisessa maailmansodassa.

– Venäjä voi hyökätä Moldovaan milloin tahansa. Tämä vaihtoehto on heidän pöydällään, ukrainalainen tiedusteluviranomainen kertoo FT:lle.

Hän kertoo pohjaavansa tiedot Venäjän tiedustelupalvelu FSB:n Ukrainassa toimivien agenttien keskusteluihin.

Moldovan presidentti Maia Sandu on ryhtynyt toimenpiteisiin, jotta maa kestäisi Venäjän horjutusyritykset tulevina viikkoina, FT:lle kerrotaan Chișinăusta.

Sandu on muun muassa kutsunut maan turvallisuusneuvoston koolle Transnistrian tilanteen takia.

Venäjän varaulkoministeri Andrei Rudenko kiisti tiistaina, että Ukrainassa sotaa käyvä maa olisi iskujen takana.

Hän kutsui Transnistrian tapahtumia ”provokaatioksi tai terrorismiksi”. Rudenko väitti, että Venäjä pyrkii välttämään sellaisen tilanteen, jossa sotilaallinen väliintulo olisi välttämätön.

Yhdysvaltain puolustusministeri Lloyd Austin tyytyi puolestaan toteamaan, että iskuja aiotaan tutkia.

Kiovassa pidetään selvänä, että Venäjä avaisi uuden hyökkäysrintaman maan eteläosaan, jos se saisi Moldovan haltuunsa.

Moldovasta käsin Venäjän olisi myös helpompi ryhtyä valloittamaan rantakaupunki Odessaa.