Kysely: Sähkötupakointi on yleistynyt jopa alakouluikäisten keskuudessa – "Tulokset ovat huolestuttavia"
Sähkötupakointi on nuoria koukuttava muoti-ilmiö, joka houkuttaa jopa alakouluikäisiä. Tämä käsitys saa vahvistusta Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) tuoreista kouluterveyskyselyn tuloksista.
Kuluvan vuoden keväällä kerätyt vastaukset kertovat, että vaikka sähkösavukkeiden kokeilu ja käyttäminen vähenivät vuodesta 2017 vuoteen 2021, nyt on palattu takaisin aikaisemmalle tasolle. Käyttö on yleistynyt jopa vastaajajoukon nuorimmilla eli alakoulun 4.- ja 5.-luokkalaisilla.
– Tulokset ovat huolestuttavia. Osasin viime aikojen uutisoinnin perusteella odottaa, että sähkösavukkeiden käyttö on yleistynyt, mutta se on hieman yllättävää, että kehitys näkyy näin selvästi jo 4. ja 5. luokkalaisilla, toteaa THL:n erityisasiantuntija Hanna Ollila STT:n haastattelussa.
Kuluvan vuoden tulokset perustuvat yhteensä yli 260 000 lapsen ja nuoren vastauksiin. Edellisessä, vuoden 2021 kouluterveyskyselyssä nuorimmasta ikäryhmästä sähkösavukkeita vastasi käyttäneensä vähintään kerran kolme prosenttia pojista ja prosentti tytöistä.
Tänä vuonna osuudet olivat pojilla kasvaneet kuuteen prosenttiin ja tytöillä kolmeen prosenttiin. Kysely ei anna tietoa päivittäisestä käytöstä ikäryhmässä. Vanhemmilla vastaajilla myös päivittäinen käyttö yleistyi.
Tutkimuksen tiivistelmässä muistutetaan, että kyselyn nuorimmassa ikäryhmässä eri tupakka- ja nikotiinituotteiden käyttö on harvinaista ja suuri osa sähkösavukkeiden käytöstä on kokeiluja. Ollilan mukaan käänne antaa silti varoittavan esimerkin.
– Vuonna 2016 tuli varsin kattava sääntely sähkösavukkeille, mutta kyselyn tulokset havainnollistavat sen, miten hyvä kehitys voi muuttua nopeasti uusien, sääntelyn harmaalla alueella olevain tuotteiden myötä, hän toteaa.
– Uusia tuotteita tulee kiihtyvällä tahdilla. Jos seurataan vain tupakoinnin ja nuuskaamisen kehitystä, saattaa jäädä huomaamatta muu kehityskulku, joka yhtä lailla voi johtaa siihen, että meillä on nikotiiniriippuvaisia nuoria – ja myöhemmin aikuisia.
Sähkötupakoinnin suosiota kyselyn nuorimmassa ikäryhmässä selittää THL:n mukaan markkinoille tulleet kertakäyttöiset ”vapet”, jotka ovat sähkösavukkeen kaltaisia nikotiinittomia tuotteita. Niiden värikäs ja esimerkiksi korostustussia tai kuulokekoteloa muistuttava ulkonäkö yhdistettynä erilaisiin makuihin ja tuoksuihin ovat omiaan houkuttelemaan nuoria käyttäjiä.
– Uusissa laitteissa on paljon nuoria houkuttavia ominaisuuksia. Ne näyttävät usein ihan muulta kuin tupakka- tai nikotiinituotteelta. Nuorten käyttämissä sosiaalisen median kanavissa on ollut ilmeisen hyvää näkyvyyttä näille tuotteille, Ollilla tietää.
Hänen mukaansa nikotiinittoman ”vapen” käytön opettelu voi madaltaa kynnystä käyttää vastaavaa nikotiinia sisältävää tuotetta. Koululainen voi päätyä käyttämään nikotiinia myös huomaamattaan.
– Verkkokaupoista tai välittämisen kautta hankittujen tuotteiden sisältämistä aineista ei ole varmuutta, ja näistä tuotteista on raportoitu Suomessakin huomattavan suuria nikotiinipitoisuuksia.
Kouluterveyskyselyn mukaan on yhä yleisempää, että alaikäiset hankkivat sähkösavukkeita sosiaalisen median kautta. Edellisen kuukauden aikana sähkösavuketta käyttäneistä pojista noin 36 prosenttia ja tytöistä noin 41 prosenttia kertoi kevään kouluterveyskyselyssä hankkineensa ne näin.
THL:n mukaan hankintoihin puuttuminen vaatii tarkkaavaisuutta vanhemmilta, nuorten parissa työskenteleviltä, valvontaviranomaisilta sekä sosiaalisen median alustoilta.
– Käsitykseni on, että osa vanhemmista on hyvinkin perillä uusista tuotteista, mutta varmasti aika monelle on haastavaa pysyä perässä, Ollila toteaa.
Monet nuoret mieltävät ”vapet” vaarattomiksi, mikä Ollilan mukaan saattaa jopa heijastua kyselyn tuloksiin.
– Kyselylomakkeessa lukee ”sähkötupakka”, mutta kuinka moni ”vape”-laitteita käyttänyt vastaaja mieltää ne sähkötupakaksi, hän pohtii.
– Toki isot luvut puoltavat, että useimmat ovat vastanneet oikein, mutta on toki mahdollista, että luvut olisivat todellisuudessa isompiakin.
Kouluterveyskyselyn mukaan sähkösavukkeita päivittäin käyttävien nuorten osuus kasvoi hieman vuodesta 2021 kaikissa ikäryhmissä.
Kuluvan vuoden vastaajista sähkösavukkeita käytti päivittäin seitsemän prosenttia perusopetuksen 8. ja 9. luokkien pojista ja kuusi prosenttia tytöistä, kaksi prosenttia lukioissa opiskelevista pojista ja kolme prosenttia tytöistä sekä kuusi prosenttia ammatillisissa oppilaitoksissa opiskelevista pojista ja seitsemän prosenttia tytöistä.
Ollilla muistuttaa, että valtaosa tupakka- ja nikotiinituotteiden käytön aloittamisesta tapahtuu 20 ikävuoteen mennessä.
– Kouluterveyskyselyn tulosten valossa tupakkalain ikärajan korottaminen 20 ikävuoteen olisi erittäin tärkeää. Se olisi todennäköisesti tehokas keino aloittamisen ehkäisemiseksi ja nuorten suojaamiseksi nikotiiniriippuvuudelta. Lisäksi kertakäyttöiset ”vape”-laitteet sekä nikotiinipussit on tarpeen saada kattavan sääntelyn piiriin.