Valtiovarainministeriksi nimitetty Vanhanen myöntyi hallituksen viisikkoon ja pääministerin sijaiseksi – "Porukka vetosi virkaikääni"

Politiikka

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö nimitti eduskunnan puhemiehen tehtävää hoitaneen Matti Vanhasen (kesk.) uudeksi valtiovarainministeriksi tiistaiaamuna.

Vanhanen kertoi keskustan ministeriryhmän päättäneen, että hän toimii myös pääministerin sijaisena.

Tilanne muuttui maanantaiaamusta, jolloin keskustan valtiovarainministeriehdokkaaksi juuri nimetty Vanhanen sanoi, ettei hän aio pyrkiä pääministerin sijaiseksi eikä hallituksen viisikon jäseneksi, vaan toimia korostetusti valtiovarainministerin roolissa.

Ensimmäisessä valtiovarainministerinä pitämässään tiedotustilaisuudessa Vanhanen sanoi edustavansa keskustan ministeriryhmää hallituksen puhtaassa sisäisessä valmistelutyössä.

Pääministerin sijaisuutta Vanhanen sanoi pitävänsä pitävänsä pitkälti muodollisuutena.

– Kun pääministeri ei ole paikalla, johdan puhetta valtioneuvoston yleisistunnossa. Siinä tein myönnytyksen.

– Porukka vetosi virkaikääni, Vanhanen vastasi kysymykseen, miksi linja työnjaosta muuttui maanantain jälkeen.

Vanhasen mukaan keskustan puheenjohtaja Katri Kulmuni voi edustaa silloin, kun on kyse hallituspuolueiden välisistä keskusteluista, ei hallituksen valmisteluun liittyvistä asioista.

– Itse korostan sitä, että asioiden valmisteluissa pitää edetä niiden valmisteluvastuiden perusteella jotka ovat olemassa. Asianomaisten ministereiden täytyy olla valmistelussa aina keskeisesti mukana, tämä koskee myös hallituksen neuvotteluja.

– Mitä selkeämpi on valmisteluvastuu, sitä vähemmän ongelmia syntyy.

Vanhanen osallistuu jo tiistaina iltapäivällä EU-maiden valtiovarainministerien Ecofin-neuvostoon.

Pääministeri Sanna Marin (sd.) toteaa Twitterissä, että valtiovarainministeri Vanhasen osallistuminen hallituksen viisikkoon selkiyttää tilannetta.

– Hän toimii myös pääministerin sijaisena, Marin kirjoittaa.

Otsikkoa muokattu ja juttua täydennetty pääministeri Marinin tviitillä kello 10.28.

Kommentit (1)

 • Lukija24

  Vanhanen paljon vartijana asioissa joilla ratkaistaan käytännössä Suomen itsenäisyys rahapolitiikassa ja rahallahan lähes kaikkea ohjaillaan.
  Välimerenmaiden ongelmat liittyvät talouskulttuuriin jolla on pitkät perinteet.
  Aikoinaan jäi maantiedontunnilla mieleen kun opettaja luonnehti Italiaa Euroopan sairaaksimieheksi. Myöhemmin vasta ymmärsin mitä tämä sanonta tarkoitti. Kaikki eivät ymmärrä vieläkään.
  Kreikka ja Espanja ovat samaa sarjaa ja kaikissa näissä maissa vaaleissa pärjäävät ne jotka lupaavat kansalle eniten vastikkeetonta rahaa.
  Suomessa sellaisia lupauksia tekee ja toteuttaa lähinnä vihervasemmisto jollainen hallitus meillä nyt on.
  Nähtäväksi jää onko Vanhanen vietävissä niin Suomessa mutta ennen muuta EUssa politiikkaan jossa yhteisvastuullisesti vastoin EU säädöksiä aletaan pumppaamaan rahaa Italian ja muiden saman kaltaisten maiden jatkuvien alijäämien täyttämiseksi. Käytännössä nämä rahat ovat pois Suomen omasta budjettivallasta ja suomalaisilta kerätyistä verovaroista.
  Korona-kriisin varjolla ollaan siis luomassa EUsta keskusjohtoista liittovaltiota jossa ”pohjoista lypsetään ruokkimatta ja jokainen tietää että silloin lihoista lypsetään” jos näin tehdään.
  Itse asiassa se mistä Keskustan Aho ja Kääriäinen varoittivat Euro-keskustelussa eduskunnassa on jo toteutunut ja Suomi kattaa alijäämiään kansallisomaisuutta myymällä (Caruna/ sähköverkko), verotusta kiristämällä, menoleikkauksilla ja yhä lisääntyvällä velkaantumisella.
  Hyväksymällä tai hylkäämällä yhteisvastuullisuuden Vanhanen ja hallitus päättää käytännössä siitä jatkuuko ja paheneeko nykyinen kehitys ja ennen muuta onko siitä koskaan mahdollista irtautua.
  Yhteisvastuu ja toisten velkojen takaaminen sementoi Suomen pysyvästi kiinni järjestelmään joka köyhdyttää ja kurjistaa Suomen talouden.
  Ei kukaan järkevä mene takaamaan yksittäisen ihmisen lainoja jos tämä jo edeltä tiedetään hulttioksi rahojen suhteen.
  Miksi Suomi menisi näitä ”hulttioita” takaamaan?
  https://youtu.be/TSngJmYPBCE

Voit kommentoida kirjauduttuasi palveluun. Tarvitset kirjautumiseen Suomenmaa-tunnuksen