"Valtio takaa Teslan ostoa? Pyhä jysäys sentään!" – keskustan Könttä tyrmää ympäristöministeri Mikkosen pohdinnan sähköautohankintojen tukemisesta

Autoilu

Ympäristöministeri Krista Mikkonen (vihr.) pohtii Ilta-Sanomissa, että valtio voisi taata pankkien myöntämiä lainoja sähköauton hankintaan. Mikkonen katsoo, että monet haluaisivat vähentää liikkumisen päästöjään ja vaihtaa esimerkiksi sähköautoon.

– Yksi vaihtoehto olisi, että valtio takaisi pankkien myöntämiä lainoja esimerkiksi sähköauton hankintaan, jolloin korkokulut madaltuisivat merkittävästi ja laina-ajat voisivat olla pidempiä, esimerkiksi 10 vuotta. Vastaavantyyppinen laina olisi käyttökelpoinen erilaisiin kansalaisten päästövähennystoimien rahoittamiseen, Mikkonen toteaa.

Keskustan kansanedustaja Joonas Könttä tyrmää Mikkosen sähköautotukipuheet autokauppaa haittaavina esityksinä, joita ei tule edistää.

– Ministerin avaus sähköautojen ostamisen erillisestä valtiontakauksesta aiheuttaa vain turhaa häiriötä ja pahimmillaan ihmiset jäävät odottelemaan jotain takauksia ja korkotukia ja autot jäävät ostamatta, liikenne- ja viestintävaliokunnan jäsen Könttä sanoo tiedotteessa.

Hän huomauttaa, että valtiontakaista sähköautoille ei ole valmistelussa, ei myöskään osana liikenteen tiekarttaa.

– Autokauppaa ja -markkinoita ei tule sotkea yhtäkkisillä muutoksilla. Sähköautot tulevat lisääntymään, mutta tämä ministerin väläyttämä keino ei ole siihen toimiva. Ehdotus voisi lisätä ylivelkaantumisen riskiä ja kannustaa liialliseen velkaantumiseen. 

Köntän mukaan päästövähennyksiä tulee hakea uusiutuvien polttoaineiden jakeluvelvoitteen nostolla, etätyöllä, liikenneinfran kunnostamisella ja toimivalla joukkoliikenteellä.

Könttä ottaa Mikkosen esitykseen tiukasti kantaa myös Twitterissä.

– Valtio takaa Teslan ostoa? Pyhä jysäys sentään!