Valko-Venäjän viranomaiset: Eilen kadonnut opposition johtohahmo Kalesnikava poistunut varhain aamulla Ukrainaan

Silminnäkijöiden mukaan Kalesnikava siepattiin eilen Minskin keskustasta, kun maskein varustautunut miesjoukko nappasi tämän minibussiin.
Valko-Venäjä

Valko-Venäjän rajaviranomaisten mukaan eilen kadonnut opposition johtohahmo Maryia Kalesnikava olisi nähty tänään varhain aamulla Valko-Venäjän ja Ukrainan rajanylityspisteellä, kertoo Valko-Venäjän valtion uutistoimisto Belta.

Valko-Venäjän viranomaisten mukaan Kalesnikavan seurassa olisi ollut kaksi muuta opposition hahmoa, Anton Rodnenkov ja Ivan Kravtsov.

Uutissivusto Tut.by kertoo myös, että rajaviranomaisten mukaan Kalesnikava olisi poistunut Ukrainaan. Tiedossa ei ole, onko poistuminen ollut vapaaehtoinen vai pakotettu, mutta tähän mennessä Kalesnikava ei ole halunnut lähteä maasta, vaan on ollut yksi harvoista oppositiojohtajista, joka on yhä oleskellut Valko-Venäjällä.

Silminnäkijöiden mukaan Kalesnikava olisi siepattu eilen Minskin keskustasta, kun maskein varustautunut miesjoukko nappasi tämän minibussiin. Valko-Venäjän poliisi on kiistänyt pidättäneensä Kalesnikavan.

Valko-Venäjällä on osoitettu mieltä itsevaltaista presidentti Aljaksandr Lukashenkaa vastaan jo elokuun alusta lähtien.

Lukashenka voitti vilpillisenä pidetyt presidentinvaalit. Hänen vastaehdokkaansa, oppositiojohtaja Svatljana Tsihanouskaja on paennut Liettuaan.

Valko-Venäjän mielenosoituksiin kokoontui viimeksi sunnuntaina yli 100  000 ihmistä. Viranomaiset ovat perinteisesti suorittaneet pidätyksiä protestien jälkeen, ja ne ovat kohdistuneet etenkin opposition johtohahmoihin.

Euroopan unionin ulkoasioiden ja turvallisuuspolitiikan korkea edustaja Josep Borrell vaati eilen Valko-Venäjää vapauttamaan yli 600 ”poliittisin perustein” vangittua ihmistä. Sunnuntain pidätysaallossa otettiin kiinni 633 ihmistä laittomista kokoontumisista.