"Vaikuttaa siltä, että kulttuurin arvostusta puuttuu" – ministeri Lauri Tarasti kritisoi koronarajoituksia HS:ssa

Koronarajoitukset

Puolueiden suhtautuminen kulttuurin merkitykseen kunnissa näyttää heikolta, ministeri Lauri Tarasti kirjoittaa Helsingin Sanomien mielipideosastolla.

Tarasti toteaa, että elokuvateatterit, konserttilavat, museot ja teatterit suljettiin koronapandemian vuoksi ensimmäisenä, ja nyt näyttää siltä, että ainakin Uudellamaalla ja muilla pandemian leviämisalueilla ne avataan viimeiseksi.

– Kun anniskeluravintoloissa sallitaan täyttää kolmasosa asiakaspaikoista ja muissa ravintoloissa puolet, yleisötilaisuuksissa edellä mainituissa paikoissa saa olla enintään kuusi henkilöä: siis tuhannen hengen konserttisalissa tai teatterissa enintään kuusi henkilöä. Pitäisi muistaa, että suhteellisuus kuuluu hallinnon oikeusperiaatteisiin (hallintolain 6. pykälä), Tarasti kirjoittaa.

– Vaikuttaa siltä, että kulttuurin arvostusta puuttuu. Valitettavasti. Ehkä ajatellaan, että kulttuuri on vain harrastusta eikä sen menestyksestä ole niin väliä.

Pitäisi muistaa, että suhteellisuus kuuluu hallinnon oikeusperiaatteisiin.

Lauri Tarasti Helsingin Sanomissa

Tarastin mukaan on unohdettu, että kulttuurityöntekijät ovat elinkeinonharjoittajia siinä kuin muutkin.

Hän muistuttaa, että kulttuuriala tuottaa kolme prosenttia Suomen kansantuotteesta käsittäen 17 000 yritystä 12,5 miljardin euron liikevaihdolla ja työllistäen 126 000 henkilöä, mikä on enemmän kuin ravintola-alalla ja kolme kertaa niin paljon kuin paperiteollisuudessa.

– Puolueiden suhtautuminen kulttuurin merkitykseen kunnissa näyttää heikolta, kun kulttuurin kenttä on ollut ja tulee olemaan kirjava eivätkä kulttuurintekijät ole pystyneet keräämään yhdessä vaikutusvaltaa, jota politiikassa tarvitaan. Ehkä vuonna 2018 perustettu kulttuurin yhteistyöjärjestö Kulta ry voisi muuttaa tätä tilannetta.