Uutissuomalainen: Vehviläinen tyrmää Rinteen sotemallin

Kuntaministerin mielestä SDP:n malli on sekava ja luo vain lisää hallintoa
Sote- ja maakuntauudistus

Kunta- ja uudistusministeri Anu Vehviläinen tyrmää SDP:n puheenjohtaja Antti Rinteen esittelemän sote-kuntamallin. Ministerin mukaan malli synnyttäisi vain päällekkäisiä kuntarakenteita. Vehviläisen näkemyksistä kertoi Uutissuomalainen.

– Se tarkoittaa sitä, että meille tulisi kaksinkertainen kuntarakenne. Suomessa olisi 295 peruskuntaa ja tietty määrä sote-kuntia, Vehviläinen kuvaa SDP:n mallia.

Vehviläinen varoittaa tämän johtavan siihen, että myös valtionosuusjärjestelmästä tulee kaksinkertainen, koska peruskunnille jää sivistystehtävä ja sote-kunnille tulee oma valtionosuusjärjestelmä.

Vehviläisen mukaan Rinteen malli pirstaloi päällekkäisyyksillään ainakin erikoissairaanhoidon.

– Se on iso asia, että hän rikkoo tällä mallilla erikoissairaanhoidon, koska meidän malli perustuu siihen, että erikoissairaanhoitopiirit ovat maakuntamallissa mukana. Integraatio rikkoutuu hänen mallissaan.

Vehviläinen ynnää yhteen myös sitä, miten hallituksen malli tuo yhteen yli 400 toimijaa 18 maakuntaan, kun taas Rinteen malli ei vähennä toimijoita tilanteissa, joissa tarvittaisiin keskistetympiä, leveämpiä harteita.

– Rinne ei kokoaisi mitään hallintoa yhteen, mutta tekisi sekavan ja kaksinkertaisen kuntarakenteen. Valtion rooli olisi siinä erittäin pieni. Kuka huolehtisi esimerkiksi tietojärjestelmistä, ICT:stä?