Uusi sisäministeri joutui heti kokoomuksen hampaisiin – "Vihreät kuin vieraan vallan hyödyllisiä hölmöjä"

Turvallisuus

Uudeksi sisäministeriksi perjantaina nimitetty Krista Mikkonen (vihr.) saa täyslaidallisen kritiikkiä oppositiopuolue kokoomuksen suunnalta.

Syy tyrmistykseen löytyy Mikkosen tuoreista puheenvuoroista, joiden mukaan oppositio tekee turvallisuudella politiikkaa.

– Kyllä opposition toiminta vähän ihmetyttää kansallisen turvallisuuden näkökulmasta. Turvallisuus on aina ollut opposition ja hallituspuolueiden yhteinen asia. Nyt sitten etsitään kiistaa ja tehdään turvallisuudella politiikkaa, Mikkonen sanoo Helsingin Sanomien haastattelussa.

Perjantaisessa tiedotustilaisuudessaan Mikkonen puolestaan sanoi, että hybridivaikuttamisella on monenlaisia tavoitteita, joista yksi on saada kotimainen keskustelu väärille urille.

Ministeri nosti esille opposition välikysymyksen, jossa tuoreen sisäministerin mukaan oppositiopuolueet vaativat hallitukselta tarkkoja selvityksiä siitä, miten Suomi varautuu hybridivaikuttamiseen ja millaisin keinoin.

– Siinähän mennään sellaisten sisäisen ja kansallisen turvallisuuden kysymysten äärelle, jotka eivät ole sen tyyppisiä, joita voidaan julkisesti levitellä.

Kansanedustaja, kokoomuksen varapuheenjohtaja Antti Häkkänen katsoo, että ministerillä meni heti pahasti pieleen.

– Kokoomus, viranomaiset ja tasavallan presidentti ovat esittäneet huolensa Suomen turvallisuuslainsäädännön puutteista. Tuore sisäministeri vastaa tähän sekavilla vihjailuilla ja kieltäytyy aloittamasta lainvalmistelua.

– Valmiuslain puutteet eivät ole valtionsalaisuuksia. Avoimessa demokratiassa viranomaisten toimivaltuudet ovat julkisesti kaikkien saatavilla.

Kokoomusedustaja Heikki Vestman puolestaan sanoo, että on aivan normaalia poliittista keskustelua pohtia Suomen turvallisuuslainsäädännön puutteita.

– Jos joku pelaa Valko-Venäjän ja Venäjän pelikirjan mukaan, niin vihreät, jotka vaikuttavat kuin vieraan vallan hyödyllisiltä hölmöiltä. Vihreillä ministereillä olisi ollut mahdollisuus osoittaa ryhtiä ja sanoa selkeästi, että kansallisen turvallisuuden ollessa uhattuna raja suljetaan myös turvapaikanhaulta, ja lait pistetään kiireesti hyvän sään aikana kuntoon.

– Mutta nämä ideologiansa sokaisemat eivät tähän näytä kykenevän.