Uusi aselaki siirtää isolla lippaalla varustetut puoliautomaattiaseet kiellettyjen luokkaan – käytännössä monikaan asia ei muutu, sanoo Reserviläisliitto

Aselaki

Eduskunta hyväksyi viimeisenä istuntopäivänään tiistaina muutoksen ampuma-aselakiin. Jatkossa aiemmin luvanvaraiset isolla lippaalla varustetut puoliautomaattiaseet siirtyvät kiellettyjen aseiden A-luokkaan.

A-luokan aseisiin voi yhä saada luvan esimerkiksi urheiluammunta-, maanpuolustus- tai keräilytarkoituksessa.

Lainvalmistelu perustui sisäministeriön mukaan EU:n asedirektiivin muutoksiin. Asedirektiivin muutokset puolestaan johtuvat Euroopassa lisääntyneistä terrori-iskuista, joissa on muun muassa käytetty sarjatuliaseita.

– Direktiivi edellyttää, että ampumaurheiluun lupaa hakevan on täytynyt kuulua yhdistykseen ja harjoitella 12 kuukauden ajan, jotta lupa kielletyn aseluokan aseeseen voidaan myöntää, sanoo sisäministeriön erityisasiantuntija Elina Rantakokko.

Rantakokon mukaan kiellettyjen luokkaan siirtyviä aseita on Suomessa noin 10 000, joka on varsin pieni osa Suomen puolentoista miljoonan luvanvaraisen aseen kannasta. Lisäksi lainmuutos koskee pääsääntöisesti aseita, joille on haettu lupaa kesäkuun 2017 jälkeen eli EU:n asedirektiivin voimaantulon jälkeen.

Reserviläisliiton toiminnanjohtaja Olli Nyberg kuvaa vääntöä aselain lakiesityksestä tuskalliseksi prosessiksi. Lain yksityiskohdista on väännetty kiivaasti, mutta tänään hyväksytty laki kuitenkin näyttää huomattavasti paremmalta kuin vielä viime kesänä.

– Nyt siellä on urheiluammuntaväylä ja maanpuolustusväylä näille puoliautomaattiaseille. Me näemme sen siten, että ammunta puoliautomaattiaseilla voi jatkua pitkälti sillä tavalla kuin ennenkin, Nyberg toteaa.

Eräs ilmeinen muutos hyväksytyssä lakiesityksessä on puoliautomaattiaseiden isojen lippaiden muuttuminen luvanvaraisiksi.

Laki ei kuitenkaan koske vanhoja, lähinnä muistoesineenä käytettäviä lippaita. Tällaisia ovat esimerkiksi Suomi-konepistoolin ja Emma-pikakiväärin lippaat, jotka eivät sovellu enää yhdistettäviksi uudempiin itselataaviin aseisiin.