USU: Hallitus suunnittelee radikaalia kuntauudistusta – nyt selvitetään, voisiko eri kokoisilla kunnilla olla erilaisia velvoitteita

Kunnat

Hallitus suunnittelee radikaalia muutosta kuntien tehtäviin. Valtiovarainministeriössä selvitetään, voisiko eri kokoisilla kunnilla olla erilaisia tehtäviä ja velvoitteita, uutisoi Uutissuomalainen.

Kunta- ja omistajaohjausministeri Sirpa Paatero (sd.) kuvaa muutosta isoksi, jos se toteutuu. Suomessa on sata vuotta vanha malli, jossa kaikki kunnat ovat saman lainsäädännön parissa.

– Helsingillä ja Luhangalla on kaikki samat oikeudet ja velvollisuudet. Ajatus on, että käydään läpi, onko tämä malli tulevaisuutta, jolla mennään, vai tehdäänkö joitakin muutoksia, Paatero sanoo Uutissuomalaiselle.

Ministeri Paatero ei ota vielä kantaa muutokseen, sillä hän haluaa ensin nähdä selvityksen, joka valmistuu vuoden loppuun mennessä. Paatero perustelee selvityksen tarvetta kuntien eriytymiskehityksellä.

– Meille tulee hyvin erilaisia kuntia, ja tälläkin hetkellä halvimman ja kalleimman kunnan veroprosentin ero on kuusi prosenttiyksikköä.

Paatero jatkaa, että isoissa kunnissa on ongelmia, ja on pieniä kuntia, jotka pärjäävät ihan hyvin. Paateron mukaan selvityksen jälkeen voidaan miettiä, mitä pitäisi tehdä.

– Olen ihan avoin tälle asialle.