USA:n terveydenhuoltouudistus: Sykkyräinen saaga jatkuu – mutta miten?
Yhdysvaltain senaatti äänesti tiistai-iltana tiukimmalla mahdollisella tavalla, että niin sanotun Obamacaren kumoamisesta aloitetaan keskustelu.
Obamacarena tunnettu Affordable Care Act on laaja lakipaketti, joka tuli voimaan maaliskuussa 2010.
Paketti oli hyvin merkittävä Yhdysvaltojen terveydenhuollon uudistus, jonka entinen presidentti Barack Obama sai vietyä läpi.
Obamacare teki muun muassa sairausvakuutusten hankkimisesta pakollista.
Järjestelmä puolitti ilman vakuutusta olevien määrän maassa, jossa ei ole julkista terveydenhuoltoa.
Tiistai-illan äänestyksessä äänet menivät tasan, ja varapresidentti Mike Pencen ääni ratkaisi tilanteen Yhdysvaltain presidentti Donald Trumpin hyväksi, eli keskustelun avaamiseksi.
Tämän jälkeen senaattorit kuitenkin kaatoivat esityksen, jolla Obamacare olisi kumottu kokonaan.
Se oli odotettua, sillä Trumpin hallinnolla ei ole esittää sellaista kokonaisuutta, joka korvaisi nyt voimassa olevan lakipaketin kokonaan.
Tällä hetkellä ei ole tarkkaan tiedossa, miten lainuudistus tästä etenee.
Esimerkiksi Washington Post -lehti on esittänyt useita eri polkuja, joita pitkin uudistus saattaa nyt kulkea.
Nyt näyttää kuitenkin selvältä, että Obamacarea aletaan pala palalta muuttaa, suunta vain ei ole tarkkaan selvillä.
Tilannetta ei yhtään selkeytä se, että Trumpin hallinnon on moitittu tekevän uutta terveydenhuoltolakia – tai osia siitä – pimennossa.
New York Times -lehti suitsii kovin sanoin tapaa, jolla uudistusta tehdään.
Lehden mukaan Obaman aikana lakia sorvattiin vuosi, ja sen aikana pidettiin useita lausunnonantotilaisuuksia.
Äänestyksiin saapunut, vasta aivosyöpädiagnoosin saanut arvostettu republikaanipoliitikko John McCain sanoi ennen äänestyksiä, että hänen mielestään republikaanien ja demokraattien tulisi viedä yhdessä lainvalmistelua eteenpäin.
New York Timesin mukaan samaa mieltä on myös suurin osa yhdysvaltalaisista, joita lopulta koko sykkyräinen kokonaisuus eniten koskee.
Pelkistetysti eroteltuna republikaanit ajavat enemmän yksilö- ja vakuutusyhtiökeskeistä terveydenhuoltopolitiikkaa ja demokraatit puolestaan sitä, että yhä useampi ihminen olisi edes jonkinlaisen terveydenhuollon piirissä silläkin uhalla, että liittovaltion jo ennestään tähtitieteellinen terveydenhuoltobudjetti paisuu.
Kaksi puoluetta ovat sikäli samoilla linjoilla uudistuksesta, että osa demokraateistakin pitää nykyistä järjestelmää puutteellisena.
Republikaaneista taas osa kauhistelee vauhtisokeutta, joka nyt istuvalla presidentillä uudistuksen läpirunnomiseksi on ilman, että tarkalleen tiedetään, mitä tehdään.
Trumpin hallinnon tähänastiset yrityksen kaataa Obamacare ovat epäonnistuneet kerta toisensa jälkeen.
Syitä tähän on monia, mutta yhtenä selkeimpänä esiin nousee se, että republikaanipuolue on sekasortoisessa tilassa eikä päätösten tekemisestä näytä tulevan valmista.
Kuten yhdysvaltalaismedia asian kiteyttää: edessä on vielä pitkä ja mutkikas terveydenhuollon polku.