Upin johtaja: Hallituksen sisällä ei näkemyseroja kahdenvälisten kumppanien tärkeydestä

Puolustusyhteistyö

Hallituksen sisällä ei ole nähtävissä ratkaisevia näkemyseroja siitä, mitkä maat ovat Puolustusvoimille tärkeimmät kumppanit, arvioi Ulkopoliittisen instituutin ohjelmajohtaja Mika Aaltola.

Aaltolan mukaan kyse on painotuseroista, eikä yhtä kaiken kattavaa tärkeysjärjestystä ole edes järkevää tehdä.

– Näistä asioista puhuttaessa olisi oleellista tehdä selväksi, mistä näkökulmasta tärkeyttä arvioidaan.

– Esimerkiksi sotilaallisen ja aseellisen valmiuden kannalta Yhdysvallat on erittäin tärkeä, mutta toisaalta myös Ruotsi on keskeisessä asemassa. Ruotsin maantieteellinen sijainti tekee siitä elintärkeän Natolle ja Yhdysvalloille.

– Solmiessaan suhteita Ruotsi linkittää Suomea epäsuorasti muihin maihin ja vakauttaa alueen turvallisuutta, Aaltola sanoo.

Suomessa on kuluneella viikolla käyty keskustelua Puolustusvoimien tärkeimmästä kumppanista.

Valtionvarainministeri Alexander Stubb ja puolustusministeriö ovat nimenneet Yhdysvallat tärkeimmäksi.

Presidentti Sauli Niinistö, puolustusministeri Jussi Niinistö (ps.) ja pääministeri Juha Sipilä (kesk.) eivät puoletaan ole halunneet laittaa Puolustusvoimien kumppaneita selkeään järjestykseen.

Tämä on herättänyt epäilyjä mahdollisista näkemyseroista maan hallituksessa.

Aaltola muistuttaa, että Suomen turvallisuus- ja puolustuspolitiikan ydin ei ole rankingeissa, vaan kokonaisuudessa, joka syntyy suhteista muun muassa Yhdysvaltoihin, Ruotsiin, EU:hun ja Venäjään.

– Suomen linja on melko selkeä eli Suomessa panostetaan itsenäiseen puolustukseen ja sen toimintakyvyn tehostamiseen. Tämä tehdään yhteistyössä lähimpien kumppanien kanssa.

–  Kumppanit muodostavat kokonaisuuden, ja jokaisella on hieman erilainen rooli siinä, Aaltola sanoo.

Aaltola on myös samoilla linjoilla presidentti Niinistön kanssa siitä, että Suomen ulko- ja turvallisuuspoliittinen asema ei muutu siitä, että Yhdysvallat osallistuu sotaharjoituksiin Suomessa.

Niinistö sanoi viime viikolla, että kohua herättäneessä sotaharjoituksessa, johon Yhdysvallat on osallistumassa, harjoitetaan sotataitoa ja kehitetään omaa maanpuolustusta.