Ulkoministeriö vahvistaa: Suomen viranomaisten hoivissa kaksi lasta al-Holin leiriltä – tulevat Suomeen vielä lauantain aikana

Al-Hol

Ulkoministeriö vahvistaa, että viranomaisten hoivissa on kaksi suomalaista lasta al-Holin leiriltä tarkoituksena kotiuttaa heidät Suomeen. Lapset saapuvat Suomeen vielä lauantain aikana.

Viranomaiset järjestivät tiedotustilaisuuden Helsingissä illalla kello 20:15.

Ulkoministeriön altiovaltiosihteeri Pekka Puustinen kertoi tilaisuudessa, että kotiutusoperaatio on sujunut hyvin. Operaatio aloitettiin Puustisen mukaan kiireellisesti maanantaina, kun kävi ilmi lasten olevan erityisen haavoittuvassa asemassa.

Lasten turvallisuuden ja yksityisyyden suojan vuoksi ulkoministeriö ei anna julkisuuteen lapsia koskevia tietoja.

Helsingin Sanomien mukaan kurdiviranomaiset luovuttivat lapset suomalaisille viranomaisille Syyrian Qamishlissa lauantaina aamupäivällä, josta seurue siirtyi Irakin puolelle Erbiliin, josta lapset lentävät Suomeen.

Ulkoministeriön mukaan leirillä on edelleen noin 30 suomalaislasta.

Ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr.) kertoi torstaina, että kurdiviranomaisten hallussa oli kaksi al-Holin leiriltä haettua suomalaista orpolasta, eikä lapsilla ollut hätää.

Haavisto ei kuitenkaan tuolloin voinut vahvistaa sitä, milloin lapset tuodaan Suomeen. Nyt paluu kuitenkin näyttää ulkoministeriön tiedotteen perusteella olevan käsillä.

– Kun suomalaiset viranomaiset saavat lapset haltuun, tulevat eteen terveyskysymykset eli esimerkiksi se, minkälaista välitöntä apua lapset tarvitsevat ja kestävätkö lapset siirron ja lentämisen Suomeen, Haavisto totesi torstaina.

Ministerin mukaan lasten terveystilanteen kanssa on ollut jo tähän mennessä ongelmia.

Haavisto ei ottanut kantaa siihen, ollaanko leiriltä tuomassa Suomeen muita orpolapsia.

– Tällä hetkellä tiedotuslinja on se, että vasta kun lapset ovat suomalaisen viranomaisen hallussa ja turvassa sitten kerrotaan lisää, Haavisto kommentoi.

Juttua päivitetty klo 20:40. Lisätty tiedotustilaisuudessa ilmi tulleita asioita.