Alaikäinen uhri joutui ulosottoon korvauksia odotellessa – Yle kertoo rikosasioiden jättiruuhkasta

Oikeusturva

Poliisin rikostutkinnan hitaus, syyttäjien ja tuomioistuinten ruuhkat sekä oikeudenkäyntien venyminen uhkaavat oikeusturvan toteutumista Suomessa, uutisoi Yle.

Poliisin esitutkinta kestää keskimäärin useita kuukausia. Poliisitarkastaja Kari Siivo kertoo Ylelle, että yhdellä tutkinnanjohtajalla saattaa olla esikäsittelyssä ja päivittäistutkinnassa tuhansia juttuja vuodessa.

Vakavia henkeen ja terveyteen kohdistuvien rikosten tutkintaa priorisoidaan, mutta niidenkin tutkinta kesti viime vuonna keskimäärin 219 päivää. 

Tutkinta-aikoja ovat venyttäneet juttujen vaikeutuminen, rikollisuuden kansainvälistyminen ja digitalisoituminen sekä poliisin toimintaa säätelevät lakimuutokset.

Myös syyttäjälaitoksessa on suurempi ruuhka kuin mitä pystytään hoitamaan ja syyteharkinta-ajat ovat pidentyneet, Yle uutisoi.

Syyttäjälle saapuu noin 90 000 asiaa vuodessa, ja rästissä on tällä hetkellä noin 19 000 asiaa. Niistä 1 800 on ollut syyttäjien pöydillä yli vuoden.

Hitaiden rikosprosessien viimeinen tulppa ovat tuomioistuimet. Niissäkin rikosasioiden käsittely on kestää keskimäärin useita kuukausia.

Tilanne vaikeutui entisestään keväällä 2020, kun koronapandemian vuoksi valtaosa suullisista käsittelyistä lykättiin.

Esimerkiksi törkeän varkauden käsittely kesti käsittely kesti käräjäoikeudessa viime vuonna keskimäärin yli kymmenen kuukautta.

Yle kertoo myös Konsta Lehtosesta, joka joutui 16-vuotiaana vuonna pahoinpitelyn uhriksi.

Rikosasia eteni hitaasti ja teki elämästä raskasta. Lehtosen valmistuminen ammattiin lykkäytyi. Hän joutui ulosottoon maksamattomien sairaalalaskujen vuoksi, kun joutui odottamaan oikeuden korvauksia.

– Tuntui siltä, ettei mulla ole mitään arvoa tässä maailmassa. Ketään ei kiinnosta, olen vain yksi numero muiden seassa, Lehtonen kuvaa.

Lopulta käräjäoikeuden tuomio tuli, kun pahoinpitelystä oli kulunut kaksi vuotta ja kahdeksan kuukautta.

– Paras nuoruus meni tässä. Olen ajatellut näitä asioita monta vuotta ja lähes joka päivä.