Työttömyysraportin tulkinta venyi jatkoajalle
Hallitus aikoo vielä tämän viikon ajan tavata työmarkkinajärjestöjä ja löytää yhteisen sävelen työllistämistoimiin.
Niin palkansaajakeskusjärjestö SAK kuin toimihenkilökeskusjärjestö STTK ovat kuitenkin jo ilmoittaneet, että hallituksen yksipuoliset toimet ansiosidonnaiseen työttömyysturvaan olisivat kilpailukykysopimuksen vastaisia.
– Kilpailukykysopimuksen yhteydessä olemme sopineet, että työelämään ja työttömyysturvaan liittyviä uudistuksia ei tehdä, jos ei yhteisesti sovita, STTK:n puheenjohtajan Antti Palola sanoi.
Valtiosihteeri Martti Hetemäki esitteli tiistaina vetämänsä työryhmän mallia, jossa työttömiä aktivoidaan pätkittäisiin töihin. Hetemäki korosti toistuvasti, että kyseessä ei olisi leikkaus työttömyysturvaan.
Pääministeri Juha Sipilän (kesk.) mielestä sunnuntaina työnsä päättäneen työllisyystyöryhmän raportissa on paljon hyvää, jonka pohjalta hallitus haluaisi edetä.
– Malli palkitsee aktiivisuudesta eli aktiivinen voittaisi tässä pari karenssipäivää työttömyysjakson aikana, Sipilä sanoi.
SAK on työryhmän raportin täydentävässä lausumassaan toista mieltä. Sen mukaan uusi aktiivimalli todennäköisesti heikentäisi osalla työttömyysturvaa.
Elinkeinoelämän keskusliitto EK piti myös aktiivimallia ongelmallisena. EK olisi pitänyt parempana mallia, jossa työttömyysturva olisi laskenut työttömyyden pitkittyessä.
Työryhmän mallissa työttömän pitäisi vastedes täyttää aktiivisuusehto työttömyysturvan säilyttämiseksi. Töitä täytyy tehdä vähintään 18 tuntia kolmen kuukauden tarkastelujaksolla. Tunnit voi kertyä joko yhden viikon aikana tai pätkissä neljän viikon aikana.
Ehdon voi täyttää myös osallistumalla viiden päivän ajan työllisyyttä edistäviin palveluihin.
Hetemäki sanoi, että työttömyysturva voisi laskea vajaat viisi prosenttia, jos aktiivisuusehto ei täyty.
Hallitus edellytti sunnuntaina työnsä erimielisenä lopettaneelta työllisyystyöryhmältä yhteistä esitystä, joka lisäisi työllisyyttä vähintään 10 000 työllisellä. Tästä 8 000 työpaikkaa piti syntyä ansiosidonnaisen työttömyysturvan muutoksilla.
Hetemäen mukaan aktiivimallin vaikutuksia on vaikea arvioida. Aktivoinnin onnistumisen mukaan hän arvioi mallin tuovan 5 000–12 000 työllistä lisää. Hetemäen mukaan täyden työttömyysetuuden saaminen olisi jatkossakin kohtalaisen helppoa.
Sipilä vakuutti hallituksen yhtenäisyyttä. Valtiovarainministeri Petteri Orpo (kok.) painotti, että työllisyystyöryhmän raportilla pohjustetaan hallituksen omia ratkaisuja.
Perussuomalaiset taas ovat korostaneet toistuvasti, että hallitus ei yksipuolisesti ryhdy leikkaamaan ansiosidonnaista työttömyysturvaa ilman kolmikantaista sopimusta.
Kun kolmikanta ei mallista yksimielisyyteen päässyt, jää paljon painoa kahdelle tulkinnalle. Ensinnäkin pitää tulkita, onko Hetemäen työryhmän aktiivimalli leikkaus työttömyysturvaan. SAK:n tulkinnan mukaan on, esimerkiksi Sipilän ja Orpon mukaan ei.
Toinen tulkintaero liittyy siihen, pitääkö kilpailukykysopimuksen mukaan työttömyysturvan uudistukset valmistella vai päättää kolmikannassa.
Orpon mukaan Hetemäen työryhmän valmistelu riittää, kun taas SAK:n ja STTK:n tulkinnan mukaan myös päätöksen pitäisi olla yksimielinen.