Työnhaku ja yrityspalvelut kääritään yhteen pakettiin maakunnissa
Ely-keskusten, työ- ja elinkeinotoimistojen ja maakuntien liittojen tehtävät siirtyvät lähes kokonaan tuleville maakunnille vuodesta 2019 alkaen.
TE-palvelut ja yrityspalvelut yhdistetään tilaaja-tuottajamallilla toteutettavaksi julkiseksi kasvupalveluksi.
Elinkeinoministeri Olli Rehn (kesk.) ja työministeri Jari Lindström (ps.) painottavat, että käytännössä yksityisten yritysten roolia lisätään, jotta työnhakijat ja työnantajat löytäisivät toisensa.
Lindström sanoo, että noin 70 prosenttia suomalaisista on löytänyt nykyisen työnsä muuten kuin avointa työpaikkaa hakemalla. Samalla TE-toimistojen asiakasmäärät ovat nopeasti kasvaneet.
– Yksityisen palvelun panosta lisätään TE-palveluissa jo nykyisellä hallituskaudella, Lindström sanoo.
Suomen Yrittäjät otti tyytyväisenä vastaan markkinoiden avautumisen. Suomen Yrittäjien varatoimitusjohtaja Antti Neimala uskoo yksityisen työnvälityksen kasvuun.
– Tämä antaa tilaa nykyisille yrityksille, mutta voi myös luoda kokonaan uusia konsepteja sinne, Neimala sanoo.
Jatkossa palvelun tuottajia ovat yksityiset ja julkisomisteiset yritykset sekä kolmannen sektorin toimijat, joita ovat esimerkiksi yhdistykset ja järjestöt. Maakunta hankkii palvelut näiltä kaikilta kilpailuttamalla.
Toinen vaihtoehto on malli, jossa jokainen kriteerit täyttävä palveluntuottaja voi osallistua tuotantoon. Asiakas saa valita haluamansa palveluntuottajan hyväksyttyjen tuottajien joukosta.
– Uutta liiketoimintaa voi syntyä rekrytoinnin, valmennuksen ja sote-palveluiden rajapintoihin, Lindström sanoo.
Kasvupalvelun monituottajamalli muistuttaa siis sosiaali- ja terveyspalveluiden jo sovittua mallia, kun järjestäjä ja tuottaja erotetaan. Jos markkinoita ei työnvälitykseen tai yrityspalveluihin synny, niin viimeisenä vaihtoehtona maakunta voi tuottaa palvelun itse.
– Uskon, että työnvälityspalvelua syntyy maakunnan kokoiselle alueelle yksityiseltä pohjalta, Neimala sanoo.
Hän sanoo, että yrityspalveluiden puolella pitää varautua viimeisenä vaihtoehtona siihen, että julkinen tuotanto paikkaa markkinoita.
Lakipakettia on tarkoitus käsitellä eduskunnassa ensi keväänä, kun käsittelyssä on myös sote- ja maakuntalakeja. Maakuntamallia kokeillaan työvoima- ja yrityspalveluissa kahden seuraavan vuoden aikana.
Kokeilualueita on valittu yhdeksän, joista kolme on maakunnallisia ja loput kahden tai useamman kunnan alueella toteutettavia kokeiluja.
Hallitus on aiemmin ilmoittanut voivansa neuvotella pääkaupunkiseudun kaupunkien kanssa erillisratkaisusta kasvupalveluissa, joihin kuuluisivat myös kotouttamisen ja maahanmuuttajien palvelut.