Tutkimus: Tämä terveyshaitta uhkaa ruuhkavuosina
Ruuhkavuosia elävät suomalaiset syövät vähemmän terveellistä ruokaa ja kuluttavat enemmän sokeripitoisia tuotteita kuin vanhemmat ikäluokat.
Tämä käy ilmi Antti Kähärin tuoreesta väitöstutkimuksesta, jossa selvitettiin kasvisten, hedelmien ja marjojen, kalan, sokerituotteiden sekä alkoholittomien juomien kulutuksen muutoksia vuosina 1979–2017.
Tutkimuksen mukaan ruokailutottumuksissa suurin muutos kohti terveellisempää tapahtui ikäluokan ylitettyä 50-vuoden iän. Kauimpana terveellisimmistä ratkaisuista oltiin ruuhkavuosien aikaan.
– Lapset oppivat syömään sitä, mitä heidän vanhempansa ostavat, mikä osoittaa tämän elämänvaiheen merkityksen seuraavan sukupolven ruokailutottumusten muodostumiselle, Kähäri sanoo Turun yliopiston tiedotteessa.
Sokerituotteiden ja alkoholijuomien kulutus on yleistä nuoremmissa ikäluokissa.
Vaikka suomalaisten ruokatottumukset ovat menneet terveellisempään suuntaan, ovat ne vielä kaukana suositelluista, Kähäri kertoo.
Ostoskärryn sisältö riippuu niin tuloista, koulutuksesta kuin sukupuolestakin.
Väitöstutkija Kähäri yllättyi siitä, että ero miesten ja naisten kasvisten syönnissä on kasvanut entisestään.
– Myös miehet syövät nykyisin enemmän kasviksia kuin ennen, mutta naiset ovat kirineet vielä enemmän kasvisten syönnissä ja ero sukupuolten välillä on kasvanut, Kähäri toteaa.