Syötkö näitä perinteisiä herkkuja aamiaiseksi? – Ei kannattaisi, tutkijat varoittavat
Monesti sanotaan, että aamiainen on päivän tärkein ateria. Aamukiireessä voi kuitenkin tulla hotkineeksi vähän mitä sattuu – ainakin jos aamiainen pitää syödä matkalla töihin.
Arjen valintojen helpottamiseksi amerikkalaisen Tuftsin yliopiston tutkijat ovat nyt laatineet ”ruokakompassin”, jossa kaikkiaan 8000 eri ruoka-ainetta on pisteytetty niiden terveellisyyden perusteella.
The Independent -lehti nostaa esiin tutkimustuloksia, jotka ovat kova pala etenkin briteille.
Tutkijat nimittäin suosittelevat jättämään paahtoleivän, hillon ja kananmunat pois aamiaisvalikoimasta. Sen sijaan ihanteellisia aamupaloja ovat lohi ja avokado.
Ruokakompassia laatineet tutkijat tarkastelivat kaikkiaan 54 ravitsemuksellista ominaisuutta tuhansissa eri ruuissa. He selvittivät esimerkiksi aamupalojen vitamiinipitoisuutta, mineraaleja, kuituja, proteiineja ja lisäaineita.
Vaakakupissa painoi myös se, kuinka prosessoituja erilaiset suositut aamupalatarvikkeet ovat.
Täydet sata pistettä tutkijoilta saivat muun muassa vadelmat, sellerimehu, punaiset kidney-pavut ja raaka parsakaali.
Erittäin huonoina tutkijat pitävät uppomunia tai keitettyjä kananmunia, virvoitusjuomia, kinuskia ja nakkimakkaroita.